Варна да гласува, макар и на кредит

Пускам бюлетина, за да имам очи после да искам оставки, казва Стоян Радев

Варна да гласува, макар и на кредит | StandartNews.com

В навечерието на втория тур на кметските избори в морската столица "Стандарт" потърси актьора Стоян Радев. Звездата на ДТ "Стоян Бъчваров" е един от варненските артисти, които смело изразяват гражданската си позиция.

 

- Г-н Радев, защо само 25% гласуваха на първия тур във Варна?

- Първо, да започнем с уговорката, че аз съм съвършено аполитична личност. Мен никак не ме вълнува политиката, изобщо не се интересувам от това, изобщо не следя новини, не гледам телевизия, не чета вестници... Но все пак ми се струва, че е много важно в дните на протести и на фона на всичките глупости, които политиците вършат на наш гръб, наистина да извадим позициите си, да защитаваме онова, за което се борим, и кръвнишки да го преследваме. След февруарските протести във Варна, които запалиха цялата страна, тази ниска избирателна активност ме сащиса истински, никак не очаквах. Разбирам, че е възможно 80% от варненци да нямат свой представител сред кандидатите, но въпреки това ми се струва, че позицията можеше да се изкаже чрез празни бюлетини или по някакъв друг начин, но не по този.

- Протестите доведоха ли до нещо положително?

- Специално февруарските - да. Все пак исканията на варненци бяха оставките на кмета Кирил Йорданов и на общинския съвет. Съветът не си подаде оставката, но Йорданов - да. Сега имаме кметски избори, това, което искахме. Тогава защо не избираме нов човек? Това не разбирам.

- Миналата седмица призовахте варненци да гласуват. Ще го направите ли и сега и смятате ли, че избирателната активност пак може да е толкова ниска?

- Никога досега не бях призовал хората да гласуват, направих го за първи път и смятам, че ще го направя и сега, в неделя, въпреки че не знам дали има смисъл. Хората просто трябва да решат за себе си за кого да дадат гласа си. Аз бих могъл да кажа, че няма нито един - и сред деветимата кандидати, които бяха на първи тур, който да е успял да спечели изцяло моето доверие, защото доверието към политиците е изгубено изцяло. Да бъде спечелено едно изгубено доверие е много по-трудно, отколкото да бъде спечелено в началото. Но аз ще дам своя глас на кредит на някого от кандидатите, признавам си, че все още не знам на кого. Присъствал на срещи и с двамата и това, което видях от тези срещи, е, че са умни, имат ясни мисли, добре ги изразяват, успели са в своята професионална среда, но не са успели да ме убедят, че ще проработят за мен, за моето дете, за моите родители, а не за себе си, за своите деца и семейства. Платформите им са едни и същи и разлики няма. Но все пак предпочитам да дам на кредит доверие, за да имам основание да крещя "Оставка!" след това, ако се наложи. Не че го искам...

- Какво бъдеще искате за Варна?

- Казвал съм го и преди, сега ще повторя - светлина! Давам си сметка колко романтичен звучи отговорът ми, но според мен съдържа много неща. Ако има светлина, ще виждаме, когато гледаме. Искам да се измие сивото от цветното. Това искам, а начинът, по който може да се постигне, не е моя работа. Онези, които смятат, че е тяхна работа, са се кандидатирали. Надявам се да си дадат сметка колко отговорни са постовете им. Това е, което всички са забравили. Не знам защо тези хора искат да бъдат политици. Да трупат дивиденти за себе си? Да пътуват в чужбина? За това ли? Не знам защо. Не виждам идеали, за които да работят. Имат нужда от идеали, от ясно съзнание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай