Ваксина срещу Паркинсон започва клинични изпитания

Ваксина срещу Паркинсон започва клинични изпитания | StandartNews.com

Виена. Ваксина срещу Болестта на Паркинсон влиза в първа фаза на клинични изпитания в Австрия от консорциум, финансиран от Европейския съюз. Ваксината е разработена от австрийската биотехнологична компания AFFiRiS AG и е насочена към протеин, наречен алфа-синуклеин. Той играе основна роля в отключването и развитието на Болестта на Паркинсон, както и на рядката Множествена системна атрофия. за разлика от съществуващите методи за лечение, ваксината има потенциала да промени хода на заболяването, а не само да подобрява симптомите. Компанията наскоро проведе успешни клинични тестове с подобна ваксина.

Европейският консорциум е наречен SYMPATH, а медикаментът се казва AFFITOPE® PD03A. Той е избран сред няколко обещаващи разработки, всички насочени към протеина алфа-синуклеин. Първоначалните проучвания на първата версия - PD01A, са доказали, че препаратът е в състояние да предизвика имунен отговор на организма и дори да постигне функционално стабилизиране, при високи нива на безопасност и поносимост. 

Координаторът на проекта проф. Аким Шнеебергер обяснява, че резултатите от първата версия са "окуражителни" и екипът очаква с нетърпение изпитанията на подобрената ваксина, които ще бъдат сравнени. Главната цел на първата фаза изпитания с пациенти е да се докаже безопасността и поносимостта на препарата, както и имунологичната и клиничната му кативност у ваксинираните пациенти, казва ръководителят на катедрата по неврология в медицинския университет в Инсбрук, където ще се провеждат тестовете. 

Тази ваксина е първото средство, което се бори с причините за болестта, а не просто със симптомите й.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай