В "Токуда" 9 месеца гледали бебе в будна кома, НЗОК не плаща

В "Токуда" 9 месеца гледали бебе в будна кома, НЗОК не плаща | StandartNews.com

Животът няма цена. За съжаление у нас често болните хора разбират, че това не е точно така. В много случаи, ако нямат пари, не могат да получат лечение. Виновни за това са не медиците, а системата, в която са поставени да работят. Точно заради това ви разказваме три истории, зад които се крие един проблем - недофинансирането на здравеопазването.

Девет месеца и половина или почти колкото една бременност. Толкова е продължил животът на малкия Ради. За това време обаче той е дал щастието на една жена да бъде майка, помогнал й е да израсне като човек. Животът му сигурно щеше да е различен в една държава с по-уредена здравна система. Това може само да предполагаме. Но е факт, че тук родителите и лекарите му са се сблъскали с недъзите на родното ни здравеопазване.

Ради се ражда през есента на миналата година. Родителите му чакали да се появи на бял свят 12 г. Съвсем скоро обаче радостта им била попарена. "При нас дойде още на 1 месец с кръвоизлив", разказва д-р Радка Масларска от неонатологичното отделение на болница "Токуда". Проблемът се появил заради това, че на бебето не е даван витамин "К". "Тази профилактика не е заложена като задължителна в медицинските стандарти и на някои места все още се подценява", обяснява тя. Заради това обаче детето получава много рядко увреждане, което се среща при 1 на 25 000 бебета. В болницата правят всичко възможно да спасят невръстния му живот. Но след известно време бебето изпада в будна кома. Ради остава в клиниката 8 месеца и половина, докато на 5 юни не склопява очи завинаги. За това време болницата получава едва 5000 лв. от касата. Парите са дадени само за първите 2 месеца от лечението му. Реално обаче разходите на болницата само за тези 60 дни са били поне 9000 лв., казва д-р Масларска. След поставянето на диагнозата будна кома касата не платила нито лев повече, защото не финансира това заболяване. Тъй като в "Токуда" няма детска реанимация, родителите се опитали да прехвърлят Ради в друга болница, където могат да полагат по-добри грижи за него. Касата обаче не плаща и никой не иска да го приеме. Тогава д-р Масларска и колегите й решили да гледат Ради без пари, защото се привързали към него.

Майката на Ради се пренесла буквално в болницата. Жената идвала всеки ден, в началото само плачела. После се променила. "Тя израсна духовно покрай Ради, стана смела, дори се разхубави", казва д-р Масларска. Жената носела дрешки на Ради, пюренца, хранела го, говорела му. "Благодареше му, че й е дал възможност да бъде майка", казва д-р Масларска. Грижи за малкия Ради не спирали да полагат и хората от болницата. "Най-много обичаше да му правим масаж", спомня си д-р Масларска. Три дни преди Ради да си отиде дошло цялото му семейство - баща му, баба му, всички - за да се сбогуват с рожбата, която толкова дълго са чакали. Съдбата на Ради трогнала дори авторите на спектакъла "Майките". Историята му стана част от спектакъла на Неда Соколова, който бе номиниран за "Аскеер" за режисура. Това обаче няма да спести подобни проблеми на болните деца занапред. Най-скъпите пътеки в неонатологията са около 5500 лв., а понякога толкова струва вливането само на едно лекарство, казва д-р Масларска. Проблемът при педиатрите пък е още по-голям. Tам касата плаща около 300-400 лв. на диагноза.

Недофинансирането е проблем и за възрастните.

Параскев Арсенов от София е трябвало да намери 6000 лв. за операцията на гръбнака си. Мъжът страда от дискова херния и без нея няма как да се движи. Лекарите са сложили в гръбнака му 6 винта, 6 капачки и 2 титаниеви пръчки. Всички те не се поемат от касата. "Нямах толкова пари, роднини ни дадоха назаем, много съм им благодарен", казва човекът. Само че сега трябва да намери, как да им ги върне. А той е баща на 2-годишно болно дете, което се нуждае от постоянни грижи. Тримата заедно със съпругата му преживяват на месец общо с около 1000 лв. Надеждата му е, че скоро отново ще започне да работи, разчита и на добри хора. "От Съюза на инвалидите вече ми обещаха да дадат 1000 лв.", казва той. Тази операция обаче не му е първата. Преди години е трябвало да се направят други и пак заради липсата на средства лекарите не са могли да сложат всичко, от което се е нуждаел. Най-вероятно затова сега се наложила и новата.


Провидението се притичало на помощ на 19-годишно момче, което страда от епилепсия. Около 5000 лв. струва изследване на огнището, което трябва да се махне. Без него не е сигурно дали операцията ще е толкова прецизна и може да се засегнат някои двигателни центрове. Изследването обаче не се покрива от касата. На помощ се притекли родителите на друго дете, което починало, докато набирали пари за лечението му. Потресаващите истории със сигурност не свършват дотук. Въпросът е докога държавата ще позволява това да се случва.

ДОКТОРИТЕ: Покриват между 20 и 80% от разходите ни

Д-р Димитър Димитров, шеф на Асоциацията на работодателите в здравеопазването

Недофинансирането е проблем от 2006 г., когато болниците започнаха да работят на 100% с касата. Правим методика за тока, за парното, а за формирането на клиничните пътеки не е ясна какви са правилата. Цените са финансирани от 20 до 80%. През последните 4 г. се заговори за надценени и подценени пътеки. Затова т.нар. "надценени" или финансираните на 80% вече са с намалени цени. А те са за животозастрашващи заболявания - сърдечни, мозъчни. Освен това болниците трябва да плащат ток, вода, които се вдигнаха с 13% за гражданите и с 16% за промишлените предприятия, каквито са лечебниците.

Порочен е подборът на "леки" и "тежки" пациенти

Доц. Николай Габровски, неврохирург в "Пирогов"

Проблемите с парите в здравеопазването са хронични. От една страна, са свързани с относителното недофинансиране на голяма част от пътеките, което не позволява да се отделят средства за реновиране, обучение и по-достойно заплащане. Вторият проблем идва от подбора на пациенти и пренасочването на тежки случаи в едни болници и на леки в други. В резултат на това клиники са облагодетелствани, други - в много затруднено положение. Третият проблем е със значителния брой импланти, които не се реимбурсират.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай