В Стакевци чакат Мъск с терлици, той плаче за счупена ракета

Неволите на милиардера - "Старшип" се взриви, "Тесла" се провали

В Стакевци чакат Мъск с терлици, той плаче за счупена ракета | StandartNews.com

* Неволите на милиардера - "Старшип" се взриви, "Тесла" се провали

* Северозападът се подготвя за високия гост - оправиха водопровода, скоро ще е ремонтиран и пътят 

В белоградчишкото село Стакевци напразно чакаха Илон Мъск да пристигне на 23 април, за когато имаше резервирана маса в местния ресторат ONA /ударението е на А и не си мислете, че това е някаква претенциозна измишльотина - думата означава "тя" на видински диалект/.

Целият Северозапад, а пък и цяла България, до последно се надяваше, макар и без да си признава, че милиардерът, който преди няколко месеца се впечатли от снимка на Белоградчишките скали, все пак ще пристигне в селото. Ще обуе терлиците, които вече му изплетоха бабите в Стакевци, ще се отпусне, ще пие една ракия и ще опита седемстепенното меню на шеф Филип Захариев.

В Стакевци чакат Илон Мъск - Предавания

Макар че скептиците бяха много, в Белоградчишко все пак се подготвиха за посещението, за да не се излагат пред високия гост. Водопроводът е сменен, предстои ремонт на главния път на селото, който се е забавил заради лошото време, обясниха местните първенци. Но пък ако Мъск е решил да отложи малко посещението си и отскочи по-късно, всичко ще бъде готово за посрещането на високия гост. Всъщност Мъск може и да е планирал да дойде в българския Северозапад, но да е отложил, защото тази седмица наистина му се струпаха много ядове на главата. 

Да дойде да помага“: Хората от Белоградчик и околността чакат Илон Мъск -  bTV Новините

Ядове

Неволите на Илон Мъск започнаха с фалстарта на излитането на ракетата му "Старшип". То беше планирано първоначално за 18 април, но се отложи поради необичайно налягане в резервоара за гориво.Два дни по-късно - на 20 април, американската компания SpaceX изстреля прототип на транспортната система за многократна употреба от площадката Бока Чика в югоизточната част на Тексас. 

Мъск се опасяваше, че ракетата ще се взриви още преди да се е отлепила от земята. Преди тестовия полет в четвъртък единственото желание на шефа на "Спейс Екс" беше "да не разрушим стартовата площадка". Но това в крайна сметка се случи след 4 минути полет над Мексиканския залив и на 38 км височина.

Извънредна ситуация възникна в третата минута, когато прототипът на едноименния космически кораб (образец Ship 24) не можа да се отдели от прототипа на ракетата носител Super Heavy.Изхвърлени парчета бетон, огънат метал, издълбани в земята кратери... Силата на първото излитане на най-голямата и най-мощна ракета в света все пак повреди сериозно стартовата площадка в Тексас.Изглежда компанията е подценила щетите, които едно излитане на този 120-метров гигант може да причини.

SpaceX зареди рекордно количество гориво за най-голямото изстрелване на  ракета в историята

Според учени от университета в Централна Флорида, проектирането на стартова площадка е също толкова сложно, колкото и разработването на ракета."Наоколо цари пустинен пейзаж", отбелязва фотограф на Франс прес.

По време на изстрелването дъжд от отломки е паднал в морето, показва видеоклип. Облакът от прах е достигнал до малък град на няколко километра, съобщават местни медии.

"Радиусът на пораженията и неприятностите е бил по-голям, отколкото някой е очаквал", казва Оливие де Уек, професор в катедрата по аеронавтика и астронавтика на Масачузетския технологичен институт.

Гигантската стартова кула обаче устоя. Огромната основа, върху която лежи превозното средство (стартова маса), също е все още там, дори и да е повредена. Но под нея е изкопан дълбок кратер, според снимки, публикувани от специалисти в социалните мрежи, пише Франс прес.

Възстановяването на причинените щети вероятно ще отнеме няколко месеца, а повредите могат да забавят следващите тестови полети и разработването на ракетата, на която НАСА разчита, за да изпрати астронавти на Луната, пише БТА.

Но всяко голямо постижение в историята е изисквало определено ниво на пресметнат риск, защото с големия риск идва и голямата награда.Плановете са Starship да стане най-мощната ракета и космически кораб в историята на човечеството, а комбинацията от Super Heavy и Starship да се превърне в най-голямата ракетна система за повдигане на товари, създавана някога от хората, надминавайки такива свръхтежки носители като Saturn V, Energia и Falcon Heavy. В режим за многократна употреба се очаква Starship да може да изведе до 150 тона полезен товар в ниска околоземна орбита, а в режим за еднократна употреба - до 250.

Но основната цел на Starship е да изпрати човек на Марс

Лунният апарат за кацане на Human Landing System (HLS), който SpaceX изгражда за НАСА, ще бъде базиран на модифицирана версия на космическия кораб Starship. В допълнение към американската лунна програма Мъск планира да използва обещаващата система за многократна употреба за изстрелване на сателити Starlink.Като част от програмата Rocket Cargo, американската армия ще може да използва транспортна система за многократна употреба за доставка на стоки по цялата Земя.Идеята за използване на Starship за междуконтинентални полети на Земята се разглежда в SpaceX и в контекста на превоза на хора.

Преди да може да полети отново, освен укрепването на стартовата си площадка, "Спейс Екс" ще трябва да определи причината за проблемите, възникнали по време на полета. Няколко двигателя не проработиха, а двете степени на ракетната система не се разделиха по план. Това принуди компанията да активира командата за самоунищожение.  

Ракетата на Илон Мъск се взриви, но той записа голям успех - Свят — Новини  Стандарт     

Накрая ще е необходимо да бъде убедено Федералното управление за авиация (FAA) на САЩ да разреши повторното изстрелване на "Старшип", отбеляза Оливие де Уек.Противно на интуицията, този първи тест остава "по-скоро успех, отколкото провал", според Де Уек. "Спейс Екс успя да развие тези невероятни възможности, защото е готова да поема рискове и да счупи нещо, но от това научава и уроци", заключава ученият.

Изгуби 12 млрд. долара за часове

Но неволите на Мъск през миналата седмица не приключиха със счупената ракета. За броени часове той изгуби 12,6 милиapдa дoлapa - най-големият спад на богатството му през тази седмица, cпopeд индeĸca нa милиapдepитe нa Вlооmbеrg.

Освен експлозията на експерименталната ракета Старшип, която донесе проблеми на компанията му "Спейс Екс", неприятности имаше и в другите му компании - Теѕlа paзoчapoвa инвecтитopитe c peзyлтaтитe cи зa пъpвoтo тpимeceчиe, ĸoeтo изпpaти aĸциитe нa пpoизвoдитeля нa eлeĸтpичecĸи aвтoмoбили нaдoлy c 9,75%, дo 162 дoлapa.

А пpoвepeнитe пoтpeбитeли нa Тwіttеr зaпoчнaxa дa виждaт ĸaĸ eмблeмaтичнитe cини oтмeтĸи изчeзвaт oт aĸayнтитe им.Peзyлтaтитe нa Теѕlа нaй-пpяĸo ce oтpaзиxa въpxy нeтнaтa cтoйнocт нa богатството на Mъcĸ. Цeнaтa нa aĸциитe нa производителя на автомобили пaднa pязĸo, cлeд oтчeтeния cпaд oт 24% нa гoдишнa бaзa в пeчaлбaтa дo 2,5 милиapдa дoлapa. Toвa ce дължи oтчacти нa oгpoмнитe нaмaлeния нa цeнитe нaпocлeдъĸ.

Но въпреки всичко, Mъcĸ имa cъcтoяниe oт 163,9 милиapдa дoлapa и вce oщe e втopият нaй-бoгaт чoвeĸ в cвeтa cлeд пpeдceдaтeля и глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop нa LVМН Бepнap Apнo, ĸoйтo e нaтpyпaл 211 милиapдa дoлapa. Двaмaтa милиapдepи cи ocпopвaт титлaтa зa пъpвoтo мяcтo oтĸaĸтo Apнo изпpeвapи Mъcĸ минaлия дeĸeмвpи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай