Петък,

В СОС решават за спасителния план за Перник

От: Редактори -
A
A
A

В Столичния общински съвет ще бъде обсъдено искането на правителството и кмета на Перник да се ползва водопреносната мрежата на София, за да се насочи вода към Перник от водосбора на язовир „Белмекен“. Това ще стане на заседанието на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране. Приложението на решението, което беше взето в събота на среща при премиера Бойко Борисов, зависи от Столичната община.

Водата на София ще бъде запазена, категорична е столичният кмет Йорданка Фандъкова. В същото време общинските съветници ще разгледат възможността да се помогне на Перник.

"Получихме предложение и молба от правителството и от кмета на Перник да помогнем да преведен допълнителни количества вода до Мало Бучино, откъдето вече държавата да си изгради връзката за Перник. Говорим единствено и само за ползване на водопреносната мрежа“, каза Фандъкова.

И министърът на околната среда и водите Емил Димитров увери, че водният спасителен план за Перник с транзитно ползване на подземната ВиК инфраструктура на столицата по никакъв начин няма да засегне водата на София:

„Не е вода на София - само ще я налеем в язовира, а от там ще премине по тръбите и ще замине за Перник. В случай, че има и най-малкото съмнение - кранът ще бъде в ръцете на Софийска вода и винаги може да го спре“.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички