В Пирогов откриха паметник на дарителя Отто Биелигк

Отто Биелигк е сред най-големите дарители на Българския червен кръст. Биелигк е един от основателите на застрахователното дело в България...

В Пирогов откриха паметник на дарителя Отто Биелигк | StandartNews.com

100 години след смъртта на Отто Биелигк беше открит негов бюст-паметник в двора на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. На тържествената церемония присъстваха бившият премиер Н. В. Симеон Сакскобургготски, председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров и изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов.

С обединени усилия Българският червен кръст и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ успяха да възстановят паметника на Отто Биелигк, който е сред най-големите дарители на Българския червен кръст. Биелигк е един от основателите на застрахователното дело в България. Той пристига в страната около 1882 г. и става инициатор за създаване на застрахователно д-во „Балкан“, чийто председател е дълги години. Прекарал най-ползотворните години от живота си в България и приел страната за своя втора родина. Особено силно впечатлен е от високохуманната дейност на БЧК през Първата световна война и в знак на почит към това дело той предоставя огромното си състояние на дружеството. Той прави писмено завещание, с което дарява на БЧК недвижим имот в София и дворно. Волята на дарителя е с доходите от имота да се построи при болница „Червен кръст“ нов павилион за безплатно лечение на бедни болни, който да носи неговото име. Биелигк желае да бъде погребан в двора на болница „Червен кръст“, а над гроба му да бъде издигнат паметник с неговия бюст. За целта той оставя една отделна сума от 25 хил. лв. Ръководството на БЧК приема дарението и изразява своята дълбока признателност към щедрия благодетел. Половин година по-късно О. Биелигк умира и е тържествено погребан според своето желание, а по-късно БЧК издига и бронзов бюст над гроба му. След 9 септември 1944 г. паметникът на Отто Биелигк е премахнат.

100 години след смъртта на благодетеля беше открит негов паметник в двора на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. По време на церемонията изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Асен Балтов заяви, че за УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ откриването на този паметник е възстановяване на една справедливост, която в продължение на 73 години не е била направена. „Това е било неговото желание и неговите кости са тук под бюста още от 1918 г. на 29 юни“, каза той.

Председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров отбеляза, че Отто Биелигк е доказал, че човек трябва да има едно голямо сърце и да подава ръка на хората в нужда. Той поясни, че на мястото на бюста на Пирогов е открит възстановеният паметник на Отто Биелигк, но съвсем скоро ще бъде открит и нов паметник на Николай Иванович Пирогов.

Н. В. Симеон Сакскобургготски отбеляза, че за него и за семейството му Българския червен кръст е от изключителна важност. „Още от времето, когато майка ми е помагала и е била толкова дейна за Български червен кръст, аз съм слушал още като дете за моменти, в които тя е участвала и е посещавала болница „Пирогов“. Това са причините от миналото, но важното е да гледаме напред и винаги да сме по-добри“, подчерта Сакскобургготски. Той добави,че днешният ден е пример за доброто и призова повече хора да подкрепят дарението на органи, защото могат да допринесат и да помогнат на другите в нужда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай