Узунов: Политици са подслушвани случайно

Той е категоричен, че с всичко това се търси политически ефект

Узунов: Политици са подслушвани случайно | StandartNews.com

"Използването спрямо когото и да било на специални разузнавателни средства е било на законово основание и по съответния ред. Вероятно политици са попаднали там случайно".

Това коментира пред bTV Димитър Узунов, бивш представляващ Висшия съдебен съвет по повод изнесените данни, че са подслушвани опозиционни политици, както и служебния премиер Стефан Янев.

Той е категоричен, че с всичко това се търси политически ефект и даде пример, че няма как да не бъде подслушван олигарх с дела, който си е контактувал с депутати или кандидати за парламента.

„И в САЩ се използва това средство Ако аз съм ключов политик, а вие сте подсъдим олигарх и си говорим по 5 пъти на ден, няма как и аз да не съм записан, но не аз съм обектът на подслушване, а подсъдимия. Сега обаче се опитват да се вадят политически дивиденти. Данни, които са събрани извън закона, не са доказателства. Винаги се е случвало преди изборите, няма драма“, подчерта още Узунов.

Съдията припомни, че в коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ има адвокат, който защитава десетина обвинени в специализирания съд и неговите изказвания по темата трябва да се анализират в тази светлина.

„Във всеки съд, който разрешава използването на СРС-та се пазят документите за това“ заяви той. Започването на подслушване става с мотивирано искане. Това се налага при тежки престъпления. Според него използването на СРС-та е било по законовия ред.

Той даде пример с изтеклите през лятото разговори между обвинения бизнесмен Васил Божков и депутат от левицата. В този случай обект на разработка е обвинения олигарх, а не депутатът. По този начин се случва подслушването на политици.

„Специализираният съд е създаден по препоръка на Европейската комисия. Той трябва да продължи да съществува. През тези 10 години той е натрупал 48 000 дела, с 2500 обвиняеми, от които 405 са оправдани. Има осъдени хора от високите политически етажи като Румен Овчаров, макар и на първа инстанция. Има дела с 40 подсъдими. Едно подобно дело не се решава за 2-3 седмици. Тези дела са сложни. Има дела с под над 200 тома материали“, категоричен беше Узунов.

Днешната реторика много напомня на времето на Лаура Кьовеши, която беше обвиняема, че защитава политически интереси. Идвайки на власт наследничката на комунистите, първата ѝ работа беше да се разправи с Кьовеши. И Сотир Цацаров, и сегашният главен прокурор са атакувани“, каза още Димитър Узунов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай