Угасна звездата на старата градска песен. Две поколения скърбят

Ловеч плаче, хиляди деца бяха възпитани от нея

Угасна звездата на старата градска песен. Две поколения скърбят | StandartNews.com

Две поколения българи скърбят днес заради тежка загуба. Почина любимата певица Мария Петрова, която записа името си като примата на старата градска песен. Тъжната новина съобщиха от нейното семейство.

"Благодарим ѝ за любовта, грижите и всеотдайността ѝ! Нейния дух, морал и възпитание ще бъдат вечен пример за Нас. Обичаме те и ще ни липсваш безкрайно!", написаха близките на Мария във фейсбук.

През 2020 година Мария Петрова отбеляза своя забележителен 80-годишен личен юбилей и 25 години творческа дейност на професионалната сцена. Към тях трябва да прибавим и нейните 30 години педагогическа дейност в град Ловеч. Хиляди ловешки деца са научили своите първи житейски уроци именно под вещото ръководство на Мария Петрова в святата и духовна среда на българското училище.

В своята близо 30- годишна професионална дейност като певица Мария Петрова никога не е пропускала възможността да популяризира, утвърждава и възражда старите градски песни и шлагери. Не случайно тя е наричана Примата на старите градски песни и шлагери. Един неувяхващ жанр, който продължава да вълнува голяма част от българите у нас и по света.

Мария Петрова има издадени седем компактдиска и осем аудиокасети, записала е над 100 песни, повечето от които по неин текст и музика, което още повече говори за нейните високи човешки и професионални качества. Мария Петрова има редици награди от национални и световни конкурси, форуми, фестивали и др. Носител е на званието „Почетен приятел на Истанбул“, поради изключително големия успех, който има пред югоизточните ни съседи и изпълненията ѝ както на български, така и на турски език. Носител е на три златни медала за изпълнения в Москва, Русия. Носител е и на първа категория за изпълнител от Министерството на културата. А също тя е първият носител на наградата „Ловешки меч“, връчена ѝ през 2002 г.

Поклонението ще е в неделя, 11 юни, от 12 часа в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч, съобщават от общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай