Вторник,

US-адвокат закова Атанас Чобанов. Уличи го във фалшива новина

От: СТАНДАРТ -
350
US-адвокат закова Атанас Чобанов. Уличи го във фалшива новина
A
A
A

Американски адвокат уличи във фалшиви новини разследващия журналист Атанас Чобанов. Адвокатът на Тони Подеста - Роналд Джейкъбс, публично разобличи Чобанов в разпространяване на неистини.

Тони Подеста

"Направените твърдения за това, че г-н Подеста представлява г-н Делян Пеевски, са напълно неверни. Той не защитава и не пледира за г-н Пеевски по никакъв начин, било то във връзка с наложени санкции по Глобалния акт Магнитски или бизнес интереси", заяви в позиция Роналд Джейкъбс. Повод са интервюта на Чобанов, съобщи БТА. В тях журналистът твърди, че получил заплахи от "чуждо правителство", което било "задължено да го информира".

Джейкъбс казва още: "Освен това, изложените твърдения, че г-н Подеста не е извършил необходимото, по отношение на регистрирането на неговата работа като лобист за български компании са напълно необосновани. Г-н Подеста е действал в стриктно съответствие с изискванията на законите за лобизма на САЩ. По отношение на лобистите, извършващи дейност във Вашингтон, окръг Колумбия, действат два различни акта.

Единият, така нареченият FARA - Закон за регистрацията на чуждестранни агенти, се прилага, когато лобистът представлява правителства или политически партии. Другият - LDA - Закон за разкриване на лобизма, се прилага, когато интереси на частни компании или физически лица се представляват пред правителствени агенции.

Г-н Подеста, в изпълнение на своите задължения по закон е регистрирал всички свои клиенти, съгласно изискванията, по смисъла на Закона за разкриване на лобизма. Компаниите са частни лица, не правителства и следователно не подлежат на регистрация по реда на Закона за регистрацията на чуждестранни агенти и в този смисъл, г-н Подеста е изпълнил всички изисквания на действащото в САЩ законодателство.

Г-н Подеста е дългогодишен и посветен защитник на свободната преса и осъжда всеки, който се явява заплаха за журналистите".

Журналистът Атанас Чобанов написа в социалните мрежи, че на 7 януари е получил сигнал от чуждо правителство за заплаха срещу живота му и е информирал българските служби, от които няколко дни не е последвала реакция.

Чобанов обяви в интервю за бТВ, че последното разследване, върху което работел било свързано с Делян Пеевски. И заяви: "Плащат на лобисти в САЩ, за да ги представляват. Конкретният лобист - Тони Подеста, който е влиятелен демократ, установихме, че не е декларирал част от договорите си с български контрагенти".


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com