Уролозите в "Пирогов" са като частна клиника

Уролозите в "Пирогов"  са като частна клиника | StandartNews.com

София. Директорът на отделението по анестезиология в "Пирогов" д-р Цветан Борисов бе уволнен вчера, след като бе обвинен от 20 лекари уролози в грубо отношение. "Стандарт" предлага неговата гледна точка за скандала.

- Д-р Борисов, много обвинения бяха отправени към вас тези дни, верни ли са?

- Нарочно изчаквах и не отговорих публично досега, за да чуя всички обвинения. Нито едно от тях не отговаря на истината. Отклонява се главната причина, която създава тези проблеми - дълбоката корупция в една клиника в центъра на София, която знаят от години като "частната клиника на Пирогов в задния двор".

- Защо така й казвате - "частната клиника на Пирогов"?

- Защото пациентите, въпреки че са здравно осигурени, си доплащат на лекарите - понякога по правилата, които са изработени в Пирогов, а друг път, слагайки парите в личните им джобове.

- Тоест, уролозите искат задължително да им се плати избор на екип, така ли?

- Да, този избор създава тези проблеми в нашата клиника. С него злоупотребяват много от уролозите. Аз съм анестезиолог и съм от това съсловие в медицината, което у нас се счита за помощен персонал, а не за уважавана част от екипа, както е в света. Това многократно подчертават самите колеги уролози, казвайки ни: Вие сте помощен персонал.

- Казахте, че задължително се иска от пациентите да си доплатят. Колко?

- Изборът на екип е определен от Министерството на здравеопазването, той не може да надвишава сумата на клиничната пътека или 900 лв. За различните операции сумата е различна. Началниците на клиниките сме разработили схема, по която всеки - от санитар до главен оператор, получава определен процент от нея. Има заповед в болницата да се обявява, че това е избор на екип, аз държа това да става на рапортите сутрин. Така мога да знам кои операции са с избор на екип, за да разпределям анестезиолозите равномерно. Иначе ще кажат, че пращам само определени хора да оперират пациентите с избор на екип и да трупат пари. Установяването на операциите с избор на екип обаче много трудно може да стане, защото бланките, в които се посочват тези случаи, може да не стигнат до счетоводството. Тогава няма как да се начислят съответните суми във фишовете на колегите. Това става така, защото обикновено уролога казва на пациентите: Абе, тя операцията ще ти струва 900 лв. Кога да ги платим докторе? Абе, изчакайте малко, нека да мине всичко добре, накрая при изписването...

- И си ги слага в джоба, така ли?

- Да, щом не достигат до нас тези пари, къде да отиват. Не минават през касата на болницата, а самата тя участва с процент при разпределението на това допълнително материално стимулиране. По този начин всичко изтича - материали, труд, в собствените джобове на колегите.

- Защо Вие станахте виновника за тези проблеми?

- Защото аз съм пряк началник на операционните и реанимациите в урологичната клиника. Ние имаме 7 операционни зали, 3 допълнителни, отделно тези в УНГ, където ходим да работим със заповед на директора, защото няма анестезиолози. При разпределянето на работата сестрите ми задават следния въпрос: Д-р Борисов, защо вчера работихме до 18 ч., а в края на месеца не виждаме никакви начисления за избор на екип най-вече от Втора урология. В Първа урология се коригираха нещата и там започнаха да работят нормално. Другият проблем е, че издействах заповед да има прегледи и при анестезиолог на пациентите, на които им предстои операция. Те се заплащат 35 лв. Това беше трън в очите на уролозите, защото влизам в контакт с пациента и почвам да питам: Уговаряли ли сте се за пари, кой ще ви оперира. Това беше страхотен удар срещу тях, защото има някакъв контрол. Освен това директорът ми възложи в клиниката да се направи точкова система за заплащане, която е заимствана от Южна Америка. Тя е проигравана два месеца, обсъждана е с всички специалисти и влезе в сила преди един месец. Анестезиолозите си взеха фишовете и останаха доволни. Но тези точки са извън избора на екип.

- Тази точкова система ли е причината за реакцията в понеделник?

- Те дори не се интересуват от нея. Някои уролози - по-младите, по-скоро я ползваха за повод да подвикват на колегите ми анестезиолози: „Вие получавате точки, затова няма да излизате от операционната".

- Били ли сте се с колегите си, нагрубявали ли сте ги, както твърдят те?

- Първо - изглеждам ли като разбойник, второ - това са лекари, които работят с такива практики - бити, душени, за тях има медицински освидетелствания, прокуратура. За какво става дума! Малко по-експанзивен съм, темпераментен, ако това някой смята за заплаха ...

- Имало ли е ругатни от ваша страна?

- Опитвам се да слагам ред, ако някой това може да вземе за ругатня. В една операционна зала трябва да има ред, не може да има колега без маска, без шапка и да прави анестезия, това не мога да го приема за нормално.

- Искали ли сте пари от медицинските сестри?

- Това не мога да разбера дори какво означава. Старшата сестра отива до ТРЗ-то, взема плика с фишовете и го носи, раздаваме ги на хората и повече не се интересуваме. Никога не съм пипал техни пари с ръце.

- Защо точно тази седмица стана скандала, след като напрежението е от години?

- Напрежението съществува от години, не съм се замислял по този въпрос, не мога да ви кажа.

- Има ли и други клиники в болницата с такова напрежение?

- Не съм се интересувал.

- Ръководството на болницата излезе със съобщение, че ще прекрати трудовите правоотношения с Вас и колегата Ви, справедливо решение ли е това?

- Това е нещо ново, досега бях временно отстранен. Мисля, че това не е справедливо, в конфликта не сме само двамата, има още поне трима герои.

- Защо анестезиолозите не реагираха публично като уролозите?

- Защото сме по-културните, имахме среща с проф. Милан Миланов и изчакваме. Искам справедливост, защото анестезиолозите са излизали с ревове от операционната зала. Аз може и да изгоря, но в името на колегите.

- Какво означава справедливост в тази ситуация?

- Те искат да отстранят мен, но това е практика в тази клиника. Синът на основателя на тази клиника почина от инсулт заради тези практики. Д-р Георгиев - уролог, също напусна, следващият може би ще е директорът. Появи ли се чужд човек - не се допуска в клиниката. Другото, което изостри напрежението, са конкурсите за нов шеф на клиниката. Обвиняват ме, че аз кадрувам, а това не е вярно.

- Какво ще правите занапред?

- Сложил съм си главата в торбата и ще водя битката за справедливост докрай. Времето ще покаже дали ще заведа дело. По-важното за мен е хората да разберат, че не съм разбойник. Непрекъснато ми звънят колеги и пациенти от цялата страна, защото ме познават като принципен човек.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай