Унищожаваме туморите без странични ефекти

Унищожаваме туморите без странични ефекти | StandartNews.com

Ефективността на инсулин-потенцираната терапия е 80%, обяснява д-р Иван Маслев

Ракът е една от най-тежките болести, с които можем да се сблъскаме. Тази диагноза обаче не е нелечима. За някои съвременни възможности за лечение от областта на интегративната онкология разговаряме с д-р Иван Маслев. Той работи от 30 г. в областта на вътрешната медицина, а през последните 5 г. интензивно се занимава с интегративна онкология в МЦ "Интегративна медицина" в София.

- Д-р Маслев, какво означава интегративна онкология?

- Интегративната онкология е ново направление в медицината, което комбинира най-добрите методи за лечение на рак от конвенционалната и алтернативната медицина, основавайки се на холистичния принцип. Използват се всички най-нови научни достижения с цел да се постигне по-добро качество на лечение. Приоритет на методиката е не само удължаване на живота на лекуваните, но и съществено подобрение качеството на живот.

- Кои алтернативни методи използвате?

- В нашата практика използваме многообразие от методи, насочени в две основни направления: засилване на собствените защитни сили на организма за борба с болестния процес и методи, насочени към деструкция на туморната клетка. Същественото при тези методи е, че те нямат странични ефекти и не увреждат имунната система. Водещо място сред тези методи имат инсулин-потенцираната терапия, термотерапията и електротерапията. За съжаление, по една или друга причина, тези методи имат ограничено приложение и популярност в страната.

- За всички видове тумори ли е подходящо такова лечение?

- На практика - да, то е особено подходящо в ранните стадии на заболяването. При нас обаче постъпват хора в много напреднал стадий на болестта, изписани от конвенционалната медицина като безнадеждни и на практика останали без лечение. Нашата концепция не приема, че пациентите в краен стадий на заболяването трябва да останат без каквото и да е лечение. Натрупаният опит недвусмислено доказва, че и в най-тежките случай могат да се получат добри резултати, подобрено качество на живот и удължаване на живота му. За всеки човек е нужно да се намери възможност, която да намали страданията както за самия болен, така и за неговите близки.

- Каква е успеваемостта на лечението ви при хората в напреднал стадий?

- Нашите статистически данни от проведеното лечение при повече от 700 пациенти показват

ремисия в около 80% от случаите

Тези резултати са публикувани в престижни научни списания.

- При всеки пациент ли се прибягва до всички алтернативни методи, или се ползват само някои?

- Подходът при нас е индивидуален. Въз основа на подробен преглед, лабораторни изследвания и образна диагностика определяме стадия на заболяването. На база на параметрите, които трябва да се коригира, изработваме индивидуална програма, която включва набор от различните лечебни методи. Изготвят се две програми - едната за лечение в клиниката, а другата за домашно лечение.

- Какво представлява озонотерапията?

- Тя е мощен, неспeцифичен метод за въздействие, при което оксигенацията на кръвта има антибактерилно, антивирусно и имунностимулиращо въздействие и допринася за повишаване на резултатността от лечението на хронични и онкологични заболявания.

- А термотерапията?

- Това е метод за лечение, който може успешно да се комбинира с химиотерапия, лъчетерапия и други конвенционални методи на лечение. Прилагането на високата температура /39-41 градуса/ върху цялото тяло или локално допринася за гибелта на туморните клетки. За термотерапия или хипертермия на цялото тяло се използват инфрачервени лъчи, при което селективно се унищожават туморните клетки и мощно се стимулира имунитетът.

- Какво преставлява електрохимиотерапия?

- Това е модерен алтернативен метод за лечение на онкологичните заболявания. При тази терапия се използва галваничен ток с определена характеристика, който е безвреден за човешкия организъм. Тъй като здравите и туморните клетки имат различна електропроводимост, галваничният ток селективно унищожава туморните клетки и на практика показва ефективност в 40-90% от случаите.

- Инсулин-потенцираната терапия е един от водещите лечебни методи във вашата практика. Бихте ли ни разказали за този метод?

- При този метод се използват медикаменти, подобни на тези от стандартната химиотерапия.

Използват се 10 пъти по-ниски дози

Комбинирането с хормона инсулин дава възможност избирателно в туморната клетка да се вкарат 6 пъти по-големи количества от противотуморните лекарства и толкова по-малко в нормалната. При това въздействие здравите клетки не са подложени на силно токсично увреждане, като това дава възможност страничните ефекти да са минимални. Що се отнася до ефективността, както казах по-горе, тя е около 80%.

- Къде се практикува този метод?

- Методът е широко приложим в десетки клиники по света, практикуващи интегративна онкология. Над 300 лекари по света са обучени и го прилагат в своята практика. В последно време е приет и за стандартен метод в една от водещите болници в Мексико, ангажирана с приложението на конвенционална онкотерапия.

- Защо тази терапия не се приема за "златен стандарт" в онкологията?

- Причините са многообразни, но на преден план е липсата на ангажираност на държавната администрация и финансов интерес от страна на фармацията.

- Каква е себестойността на едно такова лечение?

- Както вече казах, лечението е индивидуално. За разлика от стандартния подход, цената за всеки конкретен случай е различна. Но най-общо бихме казали, че лечението в пълния си обем е повече от 5 пъти по-евтино от аналогични клиники в страните по света. Сравнявайки ги тези на конвенционални методи, прилагани в Турция, можем да кажем, че

цените са десетократно по-ниски

Те биха могли да се намалят значително, ако по подобие на европейските клиники, прилагащи интегративна онкология, разходите се покриват от здравноосигурителни каси.

- Какво съветвате хората, за да отдалечат максимално рака от себе си?

- Съветвам ги да се борят всеки ден за здравето си, да вървят по пътя на здравословния начин на живот, позитивните емоции, двигателния режим. Здравето означава всеки ден да се борим за него, а да не правим компромиси. Във времето на информационния бум добре е хората да повишат здравната си култура и информираност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай