Уникално шоу на топхореографи от САЩ

Националната ни трупа танцува произведения от най-известните балетисти отвъд Океана

Уникално шоу на топхореографи от САЩ | StandartNews.com

София. Родните ценители на балета вече няколко дни пълнят столичната Опера, където се представят грандиозни спектакли на тримата най-велики американски хореографи. Националната ни балетна трупа танцува три етюда от Уилям Форсайт и вече покойните Джером Робинс и Джордж Баланчин - имената, които изградиха модерния балет отвъд Океана. Амбициозните постановки са част от третото издание на "Американски балет за България", а следващите дати са 27 и 28 април.

От Уилям Форсайт, известен с интерпретации на класически репертоар чрез съвременни арт форми, на родна сцена се играе "In the Middle, Somewhat Elevated" ("По средата леко издигнат"). Балетът е написан за примата Силви Гилем, чиято съдба е свързана с България. Тя изгрява през 1983 г. на Международния балетен конкурс във Варна, където печели Гран при. Благодарение на това е забелязана от знаменития Рудолф Нуреев, директор на Парижката опера и балет и един от най-талантливите балетисти на XX век. Силви става негово протеже в Париж и е най-младата звезда в историята на театъра. Именно той поръчва балета на Форсайт специално за нея.

Другият хореограф, чието произведение гледаме, е Джером Робинс, автор на мюзикъла "Уестсайдска история", за който получава два "Оскара" през 1961-ва. У нас ще видим балета му "Концертът" по музика на Шопен. Комичен спектакъл, наречен от "Ню Йорк таймс" "налудничава фантазия" в ревю през 1956 г., който се поставя с невероятен успех на най-големите балетни сцени и до днес. Баланчин нарича Робинс "най-великият американски хореограф", макар самият той неведнъж да си е печелил това определение. За спектакъла у нас от Баланчин са избрани "Кончерто бароко" (по музика на Бах) и "Чайковски па де дьо", което е част от музиката на "Лебедово езеро", неизползвана близо 100 години, която той преоткрива в средата на XX век.

За първи път тази година и четирите балета ще бъдат играни изцяло от трупата на Софийската опера и балет. В репетиционния процес с нашите балетисти са работили трима световнопризнати постановчици, оторизирани да поставят произведенията на емблематичните хореографи - Киплин Хюстън (Джером Робинс), Катрин Бенетс (Уилям Форсайт) и Даяна Уайт, която за втори път е у нас (Джордж Баланчин).

Истинска сензация в програмата на "Американски балет за България" е участието на най-големия американски танцов театър "Алвин Ейли" с трупата си "Ейли II". Тя ще приключи своето европейско турне в зала 1 в НДК. След 14 представления в Германия, Франция и Италия, София се нарежда сред европейските столици, имали късмета да видят това представление. "Ейли II" ще танцуват на 24 и 25 април. В програмата са четири етюда от по 30 минути, сред които и най-известният балет на театъра от създаването му преди близо 100 години - "Откровение" по хореография на самия Алвин Ейли.

Гастролът "Американски балет за България" е организиран от "Кълчаръл бриджис" и фондация "Америка за България". Билетите са в мрежите на Eventim.bg и Ticketplus.bg, както и на касите на НДК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай