Умъртвяват 7 кучета, болни от малтийска треска

Умъртвяват 7 кучета, болни от малтийска треска | StandartNews.com

Общо 7 кучета в Старозагорско, заразени с опасната болест бруцелоза, известна още като малтийска треска, ще бъдат умъртвени, тъй като при животните заболяването е нелечимо. Това стана ясно от заседанието на областната епизоотична комисия, свикана спешно от старозагорския губернатор Георги Ранов във вторник.

Четири от болните кучета са били открити в приюта за бездомни животни в Стара Загора, а 3 – в казанлъшкия приют.

Епизоотичната комисия набеляза конкретни марки за ограничаване на разпространяването на бруцелозата в областта. В двата приюта е обявена карантина със забрана да се приемат нови животни, с изключение на силно агресивни. В приютите ще се извърши дезинфекция и дезинсекция, докато не се установи, че в тях няма болни животни. Според шефа на старозагорския приют Калоян Косев обаче само първата проба на заразените животни била положителна и още не било сигурно дали наистина са болни от бруцелоза. До няколко дни се очаквали резултатите от втората проба от лабораторията в Сливен.

От регионалната здравана инспекция пък увериха, че ще предупредят джипитата и лекарите в спешните центрове за наличието на бруцелоза и ще напомнят за симптомите на заболяването при хората. Както отбелязаха специалистите, бруцелозата е опасно заболяване от т.н. зоонози, които се предават от животно на човек.

При хората лечението на болестта е трудно и често засяга нервната система, мускулите и костно-ставния апарат. Първите симптоми на болестта са като при грип - втрисане, изпотяване, много висока температура, ставни и мускулни болки.

Заразата се предава най-често чрез пряк контакт с болното животно или консумиране на заразено или замърсено месо, предупреждават още специалистите. Инкубационният период за проявяване на болестта е от 1 до 3 седмици.

От регионалната здравна инспекция посочиха, че профилактиката и лечението на отдавна забравените бруцелоза и туларемия са обект на тридневно национална съвещание в столицата, което е започнало вчера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай