Понеделник,

Укротиха автоинструкторите с отмяна на наредба

От: Редактори, сн. БНР/БТА -
Укротиха автоинструкторите с отмяна на наредба
A
A
A

Ще бъде отменена спорната наредба, която предвиждаше увеличение на часовете по кормуване и въвеждането на джипиес контрол в автомобилите. Това стана след среща между протестиращите днес автоинструктори и министрите на транспорта и образованието Росен Желязков и Красимир Вълчев, докато в София течеше демонстрация на инструкторите.

По време на разговорите е договорено също да се създаде нова работна група, която да бъде оглавена от председателя на Държавната агенция по пътна безопасност Малина Крумова.

„Тази група ще има разширени задачи, които са свързани с това да се уточни какъв трябва да е изпитът, какво трябва да е обучението, какви да са необходимите мерки – много по-широко, извън провеждането на обучението и контрола върху обучението. Да работим и в контекста на новото законодателство, което предстои да се подготвя във връзка с решението на Министерски съвет за нов Закон за движение по пътищата“, обясни Крумова.

Директорът на „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски допълни: „Когато работната група излезе със съответните предложения, и те се приемат и няма разнобой в бранша, и се приемат консенсусно, тогава ще започнат промени в нормативната база“.

Междувременно неправителствени организации са изпратили до премиера Борисов и до министерствата на вътрешните работи, транспорта и на образованието и науката позиция за необходимостта часовете по кормуване да бъдат увеличени.

Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България коментира: „Ние сме „за“ 42 часа, при условие че се гарантира неотменимото им даване и затова смятаме, че електронната система тя не може да бъде корумпирана, тя не може да бъде субективна. Тя е обективен начин на контрол. Системата първо локализира и верифицира инструктора и курсиста, че са на едно и също място, тоест в автомобила. Второ, тя отбелязва часа на тръгване и часа на свършване. Трето, GPS системата показва маршрута, по който се е движил автомобилът с инструктора и курсиста, колко километра са изминати за един час, кое упражнение е отработено - дали е магистрала, дали е извънградско, дали е нощно каране“.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички