Удря ни страшен вирус. Проф. Кантарджиев каза симптомите

Грипът ще си покаже рогата в края на януари

Удря ни страшен вирус. Проф. Кантарджиев каза симптомите | StandartNews.com

Нов вирус ще ни мори дълго време. Предупреждението отправи проф. Тодор Кантарджиев.

2020 година беше ликвидирано едно голямо огнище на морбили у нас благодарение на ковид мерките. Но откакто пролетта не се носят маските, колкото и някои хора да казваха, че не пазят, има едно увеличение на случаите на варицела – над 4 и половина пъти повече, каза пред БНТ проф. Кантарджиев. 

„Две години си говорим само за вируси, но бактериалните инфекции се увеличиха“, посочи той.

Според него, здравните власти не са предприели необходимите мерки, въпреки предупрежденията. Той самият е настоявал за ваксиниране срещу варицела на децата, които в последните две години заради Covid-19 ограниченията не са преболедували болестта.

„Още преди два месеца предупредихме, че ще има много голямо количество респираторни вируси. Голяма част от тази кашлица и продължително възпаление на дихателните пътища у възрастни хора, което не е като предишните респираторни инфекции – една две седмици, сега всички, които сме се разболели, кашляме три седмици“, каза той и добави: „Това е вирус, причиняващ бронхиолит“.

„Трябва да сме готови за някои изненади, без да се плашим“, каза проф. Кантарджиев.

Той потвърди, че при възрастни хора – над 20 години, варицелата протича по-тежко, обривите са на няколко вълни: „Ако възрастен се разболее от варицела, има си антивирусно лечение. Но трябва да се вземат мерки при появата на първите мехурчета при възрастните. Инкубационният период е до 21 дни, но обикновено няколко дни след контакта, най-вече между 4 и 7 ден, могат да се проявят симптомите“.

Той увери, че лекарствата за възрастни за тази болест са ефикасни, не са скъпи и „лекарите ги знаят“.

„Ваксината за варицела се слага на 12 месеца на малките деца и след това се повтаря на 12 години. Това е достатъчно за един напорегнат имунитет през целия живот.

Даже в някои държави има комбинации на четири комбинирани ваксини. В нашата страна ваксината за варицела е препоръчителна“, посочи той. По думите ми, в момента е много разумно да се ваксинират децата, а ваксината я има налична в мрежата.

По отношение на скарлатината обясни, че това е бактериална инфекция, която започва с възплаение на гърлото, с много висока температура. „Обривът е подобен на изгоряла кожа с характерни симптоми, знаят ги лекарите“, поясни той.

Причинителят на болестта е микроб, който причинява 80% от гърлобола при децата. „Трябва да се познава този микроб“, изтъкна проф. Кантарджиев. 

„Най-скъпият антибиотик не е най-хубавият антибиотик“, подчерта той. И предупреди: „Грипът в края на януари и февруари ще си покаже рогата“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай