Награда от парламента за Райна Кабаиванска

Наградата ѝ беше връчена от председателя на НС Цвета Караянчева по време на традиционния прием за 24 май в българското посолство в Рим.

Награда от парламента за Райна Кабаиванска | StandartNews.com

По време на традиционния прием за 24 май в посолството ни в Рим председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи почетен плакет на Народното събрание, посветен на 140-та годишнина от Учредителното събрание, на оперната прима Райна Кабаиванска. 

В годината, когато честваме и 140 години от установяване на двустранните отношения с Италия, Райна Кабаиванска получи признанието на българската държава за особените й заслуги в развитието на културата и духовността, и за принос в развитието на двустранните отношения между България и Италия.

Оперната прима бе посрещната с бурни овации от представителите на българската общност в Италия и с вълнение прие наградата.

По време на приема с плакети на Народното събрание бяха удостоени още Жана Яковлева, директор на Българския културен институт в Рим, проф. Красимир Станчев, дългогодишен преподавател по славистика в университета в Рим, проф. Джузепе Делагата, виден италиански българист и преподавател в университета в Пиза и др.

Приемът за 24 май в посолството ни в Рим е част от честванията на страната ни в града, в който е гробът на Свети Кирил Философ, и в който през IХ век папа Адриан II благославя българската азбука, българските книги и делото на светите братя Кирил и Методий.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай