Удължиха извънредната обстановка до 30 май

Имунизират работещите в туризма

Удължиха извънредната обстановка до 30 май | StandartNews.com

Извънредната епидемична обстановка заради пандемията от Covid-19 се удължава до 30 май, реши кабинетът в оставка.

83 милиона лева ще бъдат осигурени за заетите медици на първа линия, а в момента се работи по масова ваксинация в туристическия бранш, за да се „спаси сезонът“. Вече е започнала ваксинацията на хората, заети в туристическия бранш, вече имунизират във Варна, обяви здравният министър в оставка Костадин Ангелов. Сега се подготвя следващата стъпка и за Бургас, а до края на деня ще бъдат издадени заповеди, с които се регламентират начините за влизане в страната.

„За да може да спасим българският туризъм и да подобрим резултатите тази година в сравнение с миналата година“, обясни здравният министър в оставка. Според него, процесът по ваксинацията върви добре. „Ваксинираме от петнадесет до двадесет хиляди души на ден, отваряме зелените коридори в петък“.

От своя страна министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев отбеляза, че ще бъдат осигурени средства за медиците на първа линия за май и юни. „Двадесет и три милиона лева са за персонала в структурите на Министерството на здравеопазването, които са на първа линия, а останалите 60 милиона са за всички останали медици, които работят на първа линия“, каза Ананиев.

Следващата седмица се очаква кабинетът в оставка да гласува допълнителни средства и за подпомагане в социалната сфера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай