Вторник,

Учени откриха защо се образуват кръвни съсиреци

От: Мартина Суботинова -
427
Учени откриха защо се образуват кръвни съсиреци
A
A
A

Екип от германски учени вярват, че са разбрали защо някои хора, получили ваксините на "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън" срещу COVID-19, развиват кръвни съсиреци. Освен това те твърдят, че могат да кажат на производителите как да подобрят препаратите, за да ги избегнат.

"Ключът е в аденовируса - вирусът на обикновена настинка, който се използва за доставяне на протеина на коронавируса в тялото", казва Ролф Маршалек, професор от университета на Гьоте във Франкфур. ИРНК ваксините, разработени от "Пфайзер" и "Модерна", не използват тази система и не е имало случаи на съсирване на кръвта, свързани с тях.

Кръвните съсиреци са редки, но обезпокоителни в по-младата възрастова група, които са изложени на по-голям риск от съсирване на кръвта, но по-малко вероятно да прекарат тежко COVID-19. Обединеното кралство предлага на всеки под 40-годишна възраст избор на ваксини, когато има такива. Във Великобритания има 309 случая на тромбози от 33 милиона души, получили ваксината на "АстраЗенека"

В труда си, който е в предпечатна подготовка, но не е подложен на партньорска проверка, учените казват, че смятат, че проблемът се крие в навлизането на аденовируса в ядрото на клетката, а не само в клетъчната течност, където вирусът обикновено произвежда протеини.

"Жизненият цикъл на аденовируса включва инфекция на клетките, навлизане на аденовирусната ДНК в ядрото и впоследствие генна транскрипция от машината за транскрипция на гостоприемника", пишат те.

"И точно тук се крие проблемът: вирусното парче ДНК не е оптимизирано за транскрибиране вътре в ядрото."

Вътре в клетъчното ядро ​​части от протеина се сливат или разделят. Те се превръщат в мутантни протеинови парчета, които изплуват в тялото и много рядко могат да предизвикат образуване на кръвни съсиреци, смятат учените.

Проф. Маршалек казва, че ваксините могат да бъдат преработени, за да се избегне проблемът. От "Джонсън и Джонсън" вече са в контакт с него, твърди той пред Financial Times.

Компанията "се опитва да оптимизира ваксината си сега", каза той пред вестника. "С данните, които имаме в ръцете си, можем да кажем на компаниите как да мутират тези последователности, кодирайки шип протеина по начин, който предотвратява нежелани реакции."

Все още учените не са разговаряли с "АстраЗенека", казва той. Компанията не е била в контакт, "но ако го направят, мога да им кажа какво да направят, за да направят по-добра ваксина", сподели той пред FT.

Други учени обаче имат други теории и обяснението на Маршалек за неблагоприятните събития все още е хипотеза, която предстои да бъде разгледана от други експерти.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички