Неделя,

Убийствени сметки за газ! По-големи от пенсиите

От: СТАНДАРТ -
Убийствени сметки за газ! По-големи от пенсиите
A
A
A

Убийствени сметки за газ попариха българите в първите дни на новата 2022 г., когато излязоха декемврийските фактури за битовите абонати. Те бяха сериозно ударени от лавинообразния скок на цената на газа.

По официални данни, в България има 140 хиляди домакинства, които ползват природен газ. Всички те вече получиха сметките си за декември, с драстично увеличена цена, а от 1 януари, тя вече е с още 30% по-висока.

За месец ноември Петя Калинова вади 640 лева от джоба, за да плати сметката си за газ, която оказва се, е почти непосилна за покриване. Сега обаче дошла сметката за декември.

„Този месец идва сметка 1003 лева и 2 стотинки. В стаята, в която спим, не пускаме никакво парно, затворили сме всички врати”, допълва тя пред Нова тв.

Огромната сметка, ще удари сериозно бюджета на семейството, убедена е Петя. „Нужни са две мои пенсии, за да си платим сметката”, ужасена е жената.

Повече от половината пенсия ще отдели Милка Нешкова, за да покрие задълженията си газ за декември. „Не ми се мисли, много е трудно да говори един пенсионер за бюджет, от който трябва да извади 400 лева при пенсия 740”, казва тя. Нешкова направи сравнение с миналата година, когато е платила 110 лева.

„Отоплявам само две стаи, спя на студено и не вдигам температура по-висока от 21,5 градуса. Имам отоплителен период от 7 до 21 часа”, казва тя.

Милка и Петя са категорични, че държавата трябва да окаже помощ на битовите потребители.

„Програмата за компенсация включваща природен газ е нова и е разработена след встъпване в длъжност на новото правителство към момента се изчистват всички детайли. Същите се променят и с оглед ценовото решение на КЕВР, тъй че в момента в който цялата структура е известна ще ви информирам”, заяви енергийният министър Александър Николов.

Правителството вече обясни, че ще даде 200 милиона лева за компенсации, заради цените на газа, но огромна част от тези пари всъщност ще бъде пренасочена към топлофикациите, които от една страна плащат скъп газ, от друга - не могат да променят тарифите, заради мораториума.

На фона на всичко това се появи и надежда за поевтиняване. След шоковото поскъпване с 30 % на газа от 1 януари, от „Булгаргаз” ще поискат от 1 февруари да има поевтиняване - пак с около 30 %. Така цената вероятно ще се върне на нивата от декември.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички