Цяла Европа е залята, проблемът не е в сечта

Цяла Европа е залята, проблемът не е в сечта | StandartNews.com

Красимир Дачев, собственик на "Свилоза" АД

- Г-н Дачев, взимат ли се достатъчно мерки от земеделското министерството срещу незаконната сеч?

- Министерството се опитва да овладее проблема, взимат се някакви мерки. Но трудно се овладява нещо, което е генерирано повече от 20 г. Създадена е една корупционна система и не може сечта да се овладее толкова лесно, като с магическа пръчка. Ръководството на МЗХ желае нещата да се подобрят, но няма да стане бързо без участието на обществото. Каквито и мерки да взима едно правителство, от другата страна стоят бандитите, които са в комбина с други хора, с полиция. На всяко едно определено място се знае кой краде, но всички си мълчат.
По принцип българските закони са формализирани с европейските. Но в Германия по един начин се работи със същите закони, а в България - по съвсем друг. Проблемът на нашата държава е именно в прилагането на законите, а не в липсата на закони.

- Чуват се предложения да се ограничи износът на наша дървесина?

- Не знам защо трябва да сме като банановата република на Балканите. Създадени са достатъчно заводи и мощности, които да преработват в България. Мога да ви кажа за статистиката при мен. Ние работим само с отпадна дървесина, а не с едра, която е атрактивна за тези, които искат да крадат.
От 4 кубика дървесина за 120 лв., след като я преработим във фабриката, я изнасяме за 1000 лв. Така давам хляб на хиляди хора. Например тези, които правят химикали и други ангажирани, които обслужват фабриката. Над милиард сме раздали в български предприятия да ни правят ремонти и т.н. А като изнесеш тези 120 лв. и им вземеш ДДС-то, какво остава? Нищо не остава в България. Ако се прави така, излиза, че работиш като една типична южноамериканска бананова република, която изнася суровини. Това трябва да се разбира от ръководството на държавата.

- Сечта на горите ли е главната причина за бедствията и наводненията в последно време у нас?

- Не. Земята е преовлажнена. Тя е подгизнала. Не може да имаш почти два пъти повече валежи за годината и това да не влияе. Виждате - Рим потъна във вода, град, който е направен преди 6 хиляди години. Ако България е изключение - разбирам. Но виждате - цяла Европа е залята. Да не говорим за Сърбия, за Турция и Гърция, къде ли не. Ние не сме изключение, но лошото е, че трябва да ни залее, за да започваме да се сещаме за природата. От години се вдигат скандали за тази незаконна сеч, но никой не обръщаше внимание, докато не мина водата през бурканите в мазето. Явно трябва да мине през личния интерес, за да почне да се коментира и обръща внимание.

- Как ще коментирате производството на биогорива от дървесина? Така не се ли хаби прекалено много от нея?

- Това е проблемът, че когато те пуснат с мелачката в гората, после никой не може да ти каже какво си смлял. Там е последната врътка, с която се краде от земята - с правенето на чипс и меленето на дървесина. Това е предизвикателство пред ръководството на министерството. Гледам, че са се хванали активно с този въпрос, но той не е напълно решен. Над милион и петстотин кубика чипс е изнесен за Турция - като форма за крадене на ДДС. Води се, че това е преработена дървесина. Не знам кое точно й е преработеното. Трябва да се определи какво точно значи "преработена дървесина".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай