Цяла Америка говори за наш полицай. Кой е Давид Иванов?

Получи голяма награда

Цяла Америка говори за наш полицай. Кой е Давид Иванов? | StandartNews.com

Роденият в Петрич детектив Давид Иванов от Българо-американската полицейска асоциация (Б.А.П.А.) беше награден за двегодишната си работа под прикритие по операция срещу разпространението на наркотици и оръжия с кодовото име „Facebooked”, приключила с ареста на 53-ма души. Българският полицай получи отличието лично от временния началник на полицията в Чикаго – Фред Уолър, съобщиха от Б.А.П.А, предаде БЛИЦ.

Наградата му бе връчена в присъствието на племенничките му Стела и Анна, които го придружаваха на официалната церемония.

Операция „Facebooked“ стартира през 2018 година, когато членове на екипа за борба с наркотиците в интернет (INET) започват разследване на лица, продаващи оръжия и наркотици в тайни и криптирани групи за съобщения във Фейсбук. 

„В продължение на почти две години детектив Давид Иванов, заедно с членове на екипа, се занимават с тайна онлайн дейност, прониквайки в различни фейсбук групи за продажба на оръжия и наркотици.

По време на това разследване INET извърши 147 контролирани покупки под прикритие и конфискува 46 превозни средства. Под прикритие бяха закупени 23 различни вида наркотици на стойност над 105 091 долара, с четири пистолета, две пушки и една полуавтоматична пушка“, разказаха от Б.А.П.А. за БТА.

По време на акцията са задържани оръжия и наркотици и от лице, получавало огнестрелни оръжия от наркоман, в замяна на наркотици.

„В края на това разследване нарушителите бяха обвинени в държане на оръжие, доставка на контролирано вещество, незаконна продажба на огнестрелно оръжие и въоръжено насилие“, допълниха от Българо-американската полицейска асоциация.

Разследването се превръща не само в местна, но и в национална новина благодарение на полицията в Чикаго, посочиха още от Б.А.П.А. и допълниха: „Фейсбук се свърза с полицията в Чикаго, за да се опита да подобри сътрудничеството между правоприлагащите органи. Операцията ще изиграе значителна роля в доказателствения аспект на съдебната комисия на Сената на САЩ. 

Поради разследването на INET във Фейсбук се обсъждат потенциални промени в сътрудничеството с правоприлагащите органи за криптиране на социални медии“.

Детектив Давид Иванов е роден в Петрич. Той започва кариерата си в полицията на Чикаго през 2011 година. През годините детектив Давид Иванов е работил като патрулиращ полицай, полицай в отряд за тактично реагиране, под прикритие в „Бюрото за организирана престъпност“, а през 2021 година е повишен като детектив. В момента той е детектив в отдел „Убийства“ на град Чикаго.

Има над 40 официални награди, сред които – награда за спасяване на човешки живот, награда за участие в първото разследване за трафик на наркотици с помощта на „социални медии“ в САЩ и награда за успешно разбиване на междущатска организация за трафик на огнестрелно оръжие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай