Църквата да си стегне устава

Църквата да си стегне устава | StandartNews.com

И най-големите недоброжелатели на православието не могат да отрекат, че родната ни църква се стреми да влезе в крак с времето. И най-вече - да поразчисти натрупалите се проблеми.

 

Оказва се обаче, че всичко това не е толкова лесно. И не само заради вътрешните дрязги и съперничества или просто незаинтересованост. А просто заради липсата на яснота по редица въпроси от нейния живот, съществуващи в сегашния й устав.

 

Дядо Йосиф например постави под въпрос легитимонстта на избора на Неврокопския митрополит Серафим, за когото гласовете бяха 6 на 6. Ловчанският владика Гавраил обяви, че решаващият в такива случаи вот на патриарха е каноническо правило. Но призна, че това трябва по-ясно да се визира в устава.

 

Същата картинка се получи и по отношение на влачещия се вече месеци скандал с гей-изпълненията на троянското манастирско братство. И какво? Владиците тепърва щели се консултират с юристи как точно да процедират с палавите монаси, тъй като според чл. 179 от поовехтелия устав манастирски събор трябва да осъществи църковен съд по обвинения срещу членове на братството. С една дума, дълга и широка.

 

Влачи се вече с месеци и решението около съдбата на епископ Павел Левкийски. За когато и просяците пред църквите знаят, че има граждански брак и дете.

 

Но още по-лошо е, че и произнесени вече от синодалните старци решения не се изпълняват. Сексгероят епископ Борис отказва да напусне Бачковския манастир и е готов да се отбранява като руснаците при Сталинград. За подобно неподчинение на решение на синода, би следвало той незабавно да бъде разстриган, а ако трябва - и отлъчен от църквата. Да, ама не - уставът предвижда далеч по-сложни и тромави процедури.

 

Съгласни сме, че църковният съд не може да бъде като военно полевия. В който присъдите се издават за половин час и се изпълняват незабавно и без право на обжалване. Но вярно е също, че не живеем в ХI, а в ХХI век. И че дори и в църковните правила нещата трябва да се прецизират, за да бъдат по-ясни и недвусмислени. И което е по-важното, да се движат малко по-бързичко и експедитивно. Тук не става дума за догми, а за закони.

 

Затова наесен наистина трябва да се провежда редовният църковен събор. И на него да се променят някои наказателни процедури и сроковете за тяхното изпълнение. Особено като става въпрос за явни и доказани черно на бяло (по-точно - цветно на видео) прегрешения на дадени духовници. Върху които прегрешения просто няма какво да се разсъждава и увърта. Както е казано и в Писанието: "Думата ви да бъде: да, да; не, не; а каквото е повече, то е от лукавия" (Мат.5:37)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай