Трябва повече разум, а не ограничения

Трябва повече разум, а не ограничения | StandartNews.com

Младите шофьори да имат ограничения, докато натрупат опит. "Зайците" да не карат по магистралите и да не сядат зад волана след 22 часа са част от предложенията, които готвят група червени депутати. Проектът предизвика дискусия доколко подобни мерки ще помогнат за намаляване на катастрофите. "Стандарт" потърси мнението на автомобилния пилот Димитър Илиев и Владимир Тодоров, шеф на асоциацията на пострадалите от катастрофи.

Трябва повече разум, а не ограничения

Димитър Илиев, автомобилен състезател

- Какво трябва да научат младите, преди да седнат зад волана?

- Истината е, че колкото и да говорим, подобни идеи трудно стигат до съзнанието на младите. Те са агресивни, импулсивни, за тях светът е в краката им. Едва по-късно ще започнат да осъзнават, че носят отговорност и за своя живот, и за този на останалите на пътя. Просто трябва да си го набият в главата.

Младите са много неопитни като шофьори, от една страна, но от друга, излизат неподготвени. Те имат много ограничена практика, не знаят, че да управляваш автомобил е най-опасното нещо на света.

Освен че са неквалифицирани, си мислят, че всичко, което хвърчи, се яде. В голяма степен осъзнаването на отговорността да си участник в движението е роля на родителите. Те трябва да ги обучават да шофират допълнително.

- Какъв е съветът ти към младите шофьори?

- Трябва да имат търпение и да контролират емоциите си. Ако чувствата вземат връх, е сигурно, че ще се стигне до инцидент. Автомобилът дава самочувствие, но само секунда по-късно той може да се превърне в ковчег или в торпедо, което лети, без да може да направиш нищо. Важното е да се знае, че трябва да се мисли, преди да се стигне до критична ситуация.

- След колко навъртени километри се става надежден шофьор?

- Ако си отговорен, концентриран и внимателен, това може да стане веднага след взимането на книжка. Необходимо е време за адаптация и сработване на двигателните навици, но всичко е строго индивидуално. Има хора, които карат с нежелание и те никога няма да станат добри шофьори. Но е ясно, че с ограничения на младите водачи нищо няма да се постигне. Още повече да се насажда страх, като тръгне на път, да вижда само размазани глави и кървища. И това не е правилно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай