6 месеца придружител за младите шофьори

6 месеца придружител за младите шофьори | StandartNews.com

Младите шофьори да имат ограничения, докато натрупат опит. "Зайците" да не карат по магистралите и да не сядат зад волана след 22 часа са част от предложенията, които готвят група червени депутати. Проектът предизвика дискусия доколко подобни мерки ще помогнат за намаляване на катастрофите. "Стандарт" потърси мнението на автомобилния пилот Димитър Илиев и Владимир Тодоров, шеф на асоциацията на пострадалите от катастрофи.

6 месеца придружител за младите шофьори

Владимир Тодоров, шеф на Асоциацията на пострадалите от катастрофи

- Г-н Тодоров, как гледате на идеята на младите шофьори да бъдат наложени ограничения, включително и да не бъдат допускани на аутобаните?

- Истината е, че от 60-70 хиляди катастрофи една четвърт са причинени от млади шофьори. Рестрикции се прилагат навсякъде, и в Европа, и в САЩ. Затова не е нужно да се открива топлата вода, но и не трябва да се залита в крайности, каквато е подобна забрана за магистралите.

- Какви ограничения предлага вашата асоциация?

- През първите 6 месеца младите водачи да се движат с придружител, който да има поне 3 или 5 години стаж. Също да им се забрани да шофират в тъмната част на денонощието от 22 до 6 ч. Третото предложение е през първите 6 месеца да не могат да превозват повече от двама души. По този повод искам да припомня, че в Стара Загора загинаха петима абитуриенти, а в Мадан трима 19-годишни. Но да им се забрани да шофират по магистратите е прекалено крайно решение. По-скоро трябва да се мисли за ограничаване на скоростта - да карат най-много със 100-110 км/ч. Но преди да се тръгне към такъв опит за промяна, тя трябва да се обсъди. Защото заради една подобна крайна и нерационална мярка могат да паднат и далеч по-разумни предложения.

- По света обаче има и далеч по-екстравагантни идеи за младите шофьори?

- Да. В една Франция например им е забранено да карат кабриолети. В Германия не им дават да шофират мощни коли. И не трябва да се говори толкова за дискриминация на младите. Дори в конституцията ни има възрастови ограничения. Например човек не може да стане депутат под 21 г., не може да стане президент под 40 г. Философията е, че на някаква възраст имаш определен житейски опит и професионална практика, който ти дава възможност да взимаш правилни решения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай