Търсят свидетели на Пражката пролет

Събиране на информация за събитията и попълване на празнотите в новата история е целта на международен проект, по който е партньор регионалния исторически музей във Варна

Търсят свидетели на Пражката пролет | StandartNews.com

Отделът по „Най-нова история" в регионалния исторически музей във Варна издирва свидетели и участници в събитията по време на Пражката пролет в Чехословакия през 1968 година. Събиране на информация за събитията и попълване на празнотите в новата история е целта на международен проект, по който е партньор Варненският музей.Той е единственият участник от българска страна в проекта. Идеята на инициаторите от университета "Коменски" в Братислава е да се съберат колкото е възможно повече данни за събитията от 1968 година не само в Чехословакия, но и в Европа. 
 Ккато е известно, през нощта на 20 срещу 21 август 1968 година войските на 5 страни от организацията на Варшавския договор, сред които и България, нахлуват в Чехословакия,"поканени" от тогавшното ръкводство на ЧКП, да спасяват социализма. Военната операция се нарича „Дунав“ и в нея участват близо 7 хиляди съветски танка и 600 000 войници. България изпраща танкова бригада с 33 танка „Т-34“ и части от мотострелковите полкове в Елхово и Харманли.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай