Тройката като кебапче

Лесната матура е евтин начин да се купят гласовете на абитуриентите

Тройката като кебапче | StandartNews.com

Учениците от 12 клас тази седмица ще свършат две неща за първи път в живота си - ще се явят на матура и ще гласуват. На пръв поглед между тези неща няма пряка връзка. Но не и тази година. Няма как да си обясним факта, че летвата на изпитите най-вероятно отново ще остане обидно ниска, освен с факта, че абитуриентите са бъдещи гласоподаватели. И двойката на изпитите вероятно би означавала бюлетина в нечия друга урна, не и в тази на управляващите. Докато подарената тройка на човек, който очевидно има затруднения с елементарното четене, е нещо като предизборното кебапче или десетолевка в ромската махала.

Това е само едно, но пък доста правдиво обяснение за суматохата, която просветното министерство предизвика около скалата, по която точките на изпита се преобразуват в оценка по шестобалната система. В стремежа си "да не създава стрес в системата" просветният министър Анелия Клисарова първо намекна, че летвата за тройка ще бъде вдигната. След което преди ден заяви, че тя може би ще остане същата. Най-вероятно защото първото й съобщение

предизвика не стрес, а истинска паника във форумите

тъй като десетки абитуриенти с иначе високи оценки се изплашиха, че успехът им ще падне. Други - с по-ниски оценки, пък се притесниха, че най-вероятно въобще няма да завършат. А никой не може да си позволи около 60 000 недоволни избиратели - колкото са абитуриентите. По-добре хора с незаслужени тройки, каквито образователната система фабрикува от години - и без това те са гарантирано по-послушни, по-манипулируеми и рядко правят опити да мислят самостоятелно, камо ли пък да облекат това мислене в думи или действия. Говорим за деца, които едвам ще изкарат 23 от общо 100 точки и със сигурност няма да напишат нито ред по последния въпрос, който всъщност проверява способността им да формулират мисли и да изграждат тези. Няма да напишат, защото никога не са можели да формулират мисли. Самото училище не е и направило опит да ги научи на това, а обществото не очаква от тях тепърва да усвояват тази способност. Те са хората, на които преди избори в подробности се разяснява къде точно да поставят чавката или хикса на бюлетината и кой точно номер трябва да бъде тя.

Ако въобще стигнат до урните

В голямата си част те са онези, за които дали героите в поредния турски сериал ще се съберат на финала е по-важно от въпроса ще се събере ли някога разединената ни държава. Темата в коя чалгатека ще завършим вечерта е хоризонтът на визиите им за бъдещето, а Оскар Уайлд според тях е човекът, който пише "късметчетата" към кафето в заведенията. От тях може да излязат хората, които се хранят от омразата във форумите и са готови да посегнат на всеки различен, за да се почувстват значими. Които ползват главни букви само когато са ядосани, и вдигат българско знаме само когато отиват на мач или да набият някого. Много варианти за развитие има пред хората, на които министерството ще подари тройките тази година, както е правило и преди. И както сигурно ще направи догодина, въпреки че няма да има избори. Защото системата не е готова за подобен стрес. Нито един управляващ не би си позволил риска да вдигне сериозно летвата. Защото обществото ни не е готово една втора от зрелостниците му да не вземат дипломи за средно образование - което би станало, ако изравним критериите си с тези в страните от Европа. Между другото обществото не е готово за тях дори когато вземат дипломи за средно образование - затова ги праща да учат висше. После се чудим защо неграмотността се възпроизвежда поголовно, защо онези, които оцелеят въпреки усилията на въпросната образователна система, отиват да учат навън и защо посредствеността в политическия и обществения ни живот дразни незначително количество хора. Купете ги с тройка сега - макар че купуването и продаването на гласове е престъпление. Може и да гласуват на евроизборите - нищо, че на изпита по география със сигурност ще объркат картата, а на този по история - годината на влизането ни в Европейския съюз. Купете ги сега - и може да бъдат ваши още четири години. Ако и те не емигрират преди това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай