Язовир Студена гони максималния обем /ОБНОВЕНА/

Река Ерма излезе от коритото си

Язовир Студена гони максималния обем /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Обилните дъждове през последните дни повишиха нивата на реките в област Перник. На места те излязоха от коритата си и предизвикаха наводнения, а в Трън бе обявено бедствено положение, съобщава БНР..

Също така, частично бедствено положение ще бъде обявено всеки момент в Пернишко, съобщи кметът Станислав Владимиров пред БНТ.

Това ще важи за Батановци, Ярджиловци и Черна гора.

Улици в трите населени места са превърнати в реки заради проливните дъждове и последвали наводнения.

"В момента 10 екипа на Дирекцията работят на различни места на територията на София. Няма пострадали хора от тези интензивни валежи. В момента един екип работи на отсечката от Нови Искър към Курило отдолу под моста.

Извадихме един човек, който беше закъсал с колата. Сега ще изкараме и автомобила", допълни директорът на аварийното звено към Столична община Красимир Димитров. пред Фокус.

Нивото на река Искър е два пъти над средното, сочат данни на НИМХ. Ситуацията в района остава драматична, на места има разливи. Спасителни екипи отводняват там, където е необходимо.

Бедственото положение в Трън е в сила от днес и със срок на действие 7 дни.

Река Ерма е повишила нивото си с 3 метра, излязла е на няколко места от коритото си и е причинила наводнения.

В момента се работи по отстраняване на щетите, каза директорът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” в Перник комисар Борис Борисов.

„Към момента се работи на няколко места и се възстановяват нещата. Квартал „Мурговица” беше откъснат. Там доскоро беше залят моста.

Разчистени са част от нещата, които са пречели за преминаването на водата и към момента има достъп до квартала.

Училището в Трън е наводнено в частта му, където са резервоарите за горивата, но към момента наш екип работи там и отводнява.

Има и три залети къщи, но при тях трябва да се изчака да спадне нивото на реката, за да се отводнява. Това ни е най- критичното място в момента. На другите места има локални наводнения, но нищо фатално не е. В повечето случаи са засегнати земеделски земи“, каза комисар Борисов.

Мръсотия се излива от канализацията по улиците на Батановци, съобщи кметът на населеното място Радослав Петров. Заради повишеното ниво на река Струма канализацията, която е заустена в нея, е започнала да връща и мръсотията изтича отвсякъде, обясни кметът.

Изгражда се дига на река Мещичка между пернишките села Зидарци и Ярджиловци, съобщи кметът на с. Ярджиловци Росица Лазарова. По думите й значително е повишено нивото на реката и са наводнени къщи в Кръстина махала.

Близо 2 млн. куб. м делят от максималния обем питейния водоизточник на Перник, който само допреди година беше пред пресъхване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай