Триминутни филми се състезават в зелен конкурс

Триминутни филми се състезават в зелен конкурс | StandartNews.com

София. Три минути, или 180 секунди, е максималната дължина на кандидатурите в конкурса за късометражни филми "Кратка ВЕИстория" (ВЕИ - възобновяеми енергийни източници). Конкурсът е част от Европейската седмица на устойчивата енергия (EUSEW), която тази година се провежда между 24 и 28 юни. Това е инициатива на Европейската комисия, водеща началото си от 2006 г. Днес тя се координира от Изпълнителната агенция за конкурентоспособност и иновации в тясно сътрудничество с Генерална дирекция на Европейската комисия по енергетика.

Организаторите решиха да отбележат инициативата за Европейската енергийна седмица, като предизвикат артистичния подход на хората към възобновяемите енергийни източници, енергийната ефективност и устойчивото развитие. Идеята е чрез конкурса да се насърчи борбата с климатичните изменения, развитието и употребата на зелени енергийни технологии и енергийна ефективност. Целта на инициативата е да генерира иновативни ВЕИ идеи и оригинални приложения чрез създаване на кратки филми, които да повишат вниманието и да ангажират колкото се може повече хора в процеса на постигане на зелените цели на България.

Наградите за първите три места са колело за победителя, соларна раница и соларно зарядно за класиралия се на второ място и универсално соларно зарядно за третия. Предвидена е и специална награда на публиката, която организаторите пазят в тайна. Филмът, класирал се на първо място, ще получи също така възможността да бъде представен на Конференцията Sustainability Forum Sofia – REdevelop. Renovate. Regenerate, организирана от БСУР, както и да бъде излъчен на Sofia Short Challenge.

Срокът за изпращане на „лентите" е 21 юни 2013. Промо клип за конкурса вижте ТУК.

На 28 юни 2013 г. от 19.00 ч., в галерията на фондация Credo Bonum на ул. Славянска № 2 ще бъдат представени номинираните от журито филми и ще бъдат обявени победителите от конкурса. Събитието по награждаването е отворено за публика, с вход свободен.

Европейската седмица на устойчивата енергия представя различни по рода си дейности – семинари, конференции, изложби, конкурси, уъркшопи и пр., посветени на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни решения. Целта на инициативата е да разпространи добри практики, да вдъхнови, да представи нови идеи, да създаде полезни връзки в контекста на енергийната ефективност в ЕС и климатичните промени в световен мащаб. В тазгодишното издание участват повече от 900 инициативи от цяла Европа, а паралелно се провежда и конференция на високо равнище и конкурс за наградите Sustainable Energy Europe Awards.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай