Три препятствия пред кабинета

Три препятствия пред кабинета | StandartNews.com

(Дойче веле)

Икономиката, банките и Русия - това са основните предизвикателства пред второто правителство на Бойко Борисов. Но най-трудната му задача ще бъде как да оцелее, твърдят международни анализатори.

Това ще бъде петият кабинет в България за последните две години, така че стабилността на правителството ще бъде основната грижа за новия премиер, казва Отила Данд, вицепрезидент на мозъчния тръст Teneo Intelligence. Коалицията между ГЕРБ и Реформаторския блок няма нужната подкрепа в парламента и затова трябва да разчита на още две партии - Патриотичния фронт и АБВ на бившия президент Георги Първанов. Това според Economist Intelligence Unit, анализаторското звено на списание Economist, е рецепта за нестабилност и ще затрудни работата на новото правителство.

От Oxford Analytica, друг британски мозъчен тръст, добавят, че искрата на протеста от изминалите две години може да пламне отново - нещо, което накара миналото правителство на Борисов да подаде оставка.

Освен че застрашава оцеляването на самия кабинет, широката коалиция ще възпрепятства и способността на правителството да приложи непопулярни структурни реформи, казва Лора Чакърова, политически наблюдател в американското анализаторско звено IHS. Според нея Борисов ще трябва да направи твърде много компромиси и отстъпки към неофициалните коалиционни партньори от АБВ и ПФ, за да си гарантира тяхната подкрепа.

Новият кабинет има няколко неотложни задачи от самото начало. На първо място това е стагниращата икономика.
"Прогнозите за икономическия растеж за следващите две години изглеждат, най-меко казано, анемични и подобряването на икономиката ще бъде сред основните предизвикателства пред новото правителство," казва Отила Данд. Миналата седмица Европейската комисия понижи оценката си за икономическия растеж на България до 1.2 % за тази година - от 1.7 на сто в предишната си прогноза от пролетта. Особено силно е занижена прогнозата за догодина - от 2 % на 0,6 на сто, а през 2016 г. България ще отбележи ръст от само 1 процент, предвижда ЕК.

Причината за слабия икономически растеж е слабото външно и вътрешно потребление. Но докато прогнозите сочат, че външната среда ще започне да се подобрява догодина, което ще увеличи и търсенето на български стоки навън, то активността на българските потребители ще остане ниска на фона на стагниращия пазар на труда, четем още в прогнозата на ЕК. Така през следващите две години България, която е най-бедната страна в ЕС, ще бъде и сред най-бавно растящите икономики в Европа.

Друга актуална тема, която ще бъде сред първите предизвикателства за Бойко Борисов - фалитът на КТБ. Според Лора Чакърова новото правителство "ще трябва да върне доверието на инвеститорите в банковата система и в независимостта на надзорните органи." Това е от голямо значение за икономиката, тъй като разклатеното доверие в България задържа на ниски нива чуждестранните инвестиции. Затова новото правителство трябва да постави акцент върху подобряването на бизнес средата в България чрез осигуряването на регулаторна стабилност и привличането на инвестиции.

В геополитически план вторият кабинет на Борисов ще трябва да работи в още по-напрегната обстановка, особено що се отнася до отношенията с Русия. Според Oxford Analytica влошените отношения между Русия и ЕС вредят особено много на България. Така съдбата на газопровода "Южен поток", който в момента е заложник на геополитически битки, ще бъде едно от големите главоболия за новото правителство, пишат от Oxford Analytica. Като цяло обаче "новият кабинет ще се стреми да върне България обратно в ориентацията - към ЕС и да ограничи лобистките интереси на Русия".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай