Петък,

Три бюджета влизат за обсъждане

От: Пламен Вълков -
149
Три бюджета влизат за обсъждане
A
A
A

 

Парламентарната комисия по бюджет и финанси ще обсъди трите законопроекта за парите в държавата за догодина - за държавния бюджет, за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
На заседанието се очаква да се разбере какво ще реши мнозинството за детските надбавки, които се оказаха обект на спорове. Първоначално от ГЕРБ предложиха те да се получават за всяко дете, без оглед на дохода на родителите, но след това се отметнаха и отново се върнаха към подоходния критерий.
Аргументът за това бе, че тези средства ще отидат за 15-процентното увеличение на заплатите на полицаи и пожарникари. От своя страна пък униформените бяха категорични, че не желаят „да вземат пари от децата на България“, а от най-големия техен синдикат продължават да настояват за скок на възнаграждението с 30%.
По-малкият коалиционен партньор „Обединени патриоти“ пък заговори за компромисно решение - семействата с ниски доходи да бъдат подпомагани с детски надбавки, а всички останали да получат данъчни облекчения в същия размер. Така родителите ще намалят с 4500 лева годишната си данъчна основа за всяко дете, в резултат на което ще разполагат с по 450 лева годишна подкрепа.
Депутатите трябва да подложат на гласуване и предвидените допълнителни средства за постоянна добавка към брутните възнаграждения на медицинските специалисти в размер на 237 млн. лв. За лекар предвиденото увеличение е 600 лв. месечно, за медицински сестри и специалисти по здравни грижи - 360 лв. на месец, а за санитари - 120 лв. 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички