Тревожно:47% от децата у нас са жертва на насилие

Проучване на УНИЦЕФ показва, че 47% от децата у нас са преживели някаква форма на насилие до 18-годишна възраст

Тревожно:47% от децата у нас са жертва на насилие | StandartNews.com

Проучване на УНИЦЕФ показва, че 47% от децата у нас са преживели някаква форма на насилие до 18-годишна възраст. Най-често срещано, оказва се, е емоционалното насилие, следвано от физическото, информира БНТ. С по-нисък процент са сексуалното насилие и неглижирането. Всяко трето дете посочва, че се чувства в опасност у дома, в училище или в общността.

"Всяко премълчано насилие води до още по-големи травми, тогава когато е невидимо то се разраства. Когато го правим видимо чрез медиите чрез историите, чрез данните, които оповестяваме тогава можем да си признаем проблема, за да вървим и към неговото решаване", допълни Ивайло Спасов, експерт "Комуникации за социална промяна".

Според проучването толерантността към насилието у нас е голяма. А само констатирането на тревожните данни няма да реши проблема.

"Какво всъщност означава насилието, какви са неговите последици за цялото ни общество. Това е и една от основните препоръки, както на изследването, така и на УНИЦЕФ, че за да се намери решение - всъщност хората трябва да седят на една маса. Никой не трябва да бъде изключен, нито родителите, които се радваме днес,че имахме и такива, нито институциите", обясни Дани Колева, програмен директор "Закрила на детето", УНИЦЕФ България.

„Нито децата, които несъмнено имат какво да кажат. А гласът им трябва да бъде чут.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай