Тревожни новини за хиляди българи

Какво става

Тревожни новини за хиляди българи | StandartNews.com

Младежите, които не учат и не работят у нас се увеличават. По данни на Агенцията по заетостта официално регистрираните безработни до 29 години към края на миналия месец са над 18 хиляди. По същото време на 2022-ра те са били с около 2 хиляди по-малко. Младежите, които не учат и не работят и не са регистрирани в бюрата по труда са много повече. Според Евростат през миналата година делът им у нас е бил 15%. А средният за ЕС е 11 на сто.

Във видинската община Чупрене живеят около 1700 души. Младежите до 29 години са около 5%. Повече от половината са регистрирани като безработни. Много от младежите в Чупрене са без образование и квалификация. Общината наела 24 души по програма на Агенцията по заетостта.

Почти половината от младежите, регистрирани в бюрата по труда в цялата страна са без образование. За всеки безработен се изготвя индивидуален план за действие.

"Стремежът ни е към тези хора, които има нужда от подкрепа да представим разнообразни услуги спрямо техните нужди", каза пред БНТ Габриела Димчева - Агенция по заетостта.

Наетите по програми за заетост получават минимална заплата, но някои работодатели им осигуряват допълнително заплащане. А Бюрата по труда предлагат обучени и стаж за младежи, които официално се регистрират като безработни.

"Стремежът ние те да знаят, че бюрото по труда и Агенцията по заетостта са техен партньор и могат да получат подкрепа, консултиране и помощ за кариерно развитие при нас", обясни още Димчева.

Агенцията по заетостта се опитва да привлече безработните младежи да се регистрират в Бюрата по труда. През октомври в рамките на кампанията "Да работиш е яко" са консултирани над 10 500 младежи. В общините Хаджидимово, Опан и Ковачевци младежката безработица е най-ниска - под 5%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай