Вторник,

Тревога в БДЖ, засяга всички пътници

От: Агенция Стандарт -
2366
Тревога в БДЖ, засяга всички пътници
A
A
A

През последния месец се наблюдава тревожна тенденция от увеличаване на случаите на хвърляне на камъни по преминаващи влакове, съобщиха от „Български държавни железници“ (БДЖ). 

От там уточняват, че само в четвъртък (23-и март) са регистрирани 3 случая на посегателства с камъни над композиции в различни участъци на страната.

А от началото на месец март тези случаи са се увеличили два пъти в сравнение с предходните месеци, като са регистрирани общо 10 посегателства за месеца, а от началото на годината общият брой на подобни набези е 19.

Оказва се, че освен хвърлянето на камъни, се наблюдава и друга възпрепятстваща движението на влаковете проява с поставяне на препятствия върху железопътните релси. Последният такъв случай е отбелязан през вчерашния ден (26-и март), докато от началото на годината са регистрирани общо 4 подобни посегателства.

Подобни вандалски прояви нанасят значителни материални щети за „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД, като фактически саботират всички усилия на превозвача за предлагане на по-добро и по-качествено обслужване на клиентите. Най-важното измерение на тези посегателства, обаче, е застрашаването на сигурността на движението на влаковете, както и живота и здравето на клиентите и служителите на БДЖ, посочват от дружеството. 

"Хвърлянето на камъни по влаковете може да има трагични последствия. При средна скорост на влака 65 км/ч, дори и малко камъче може да пробие стъклото и да рани човек", пишат от БДЖ. 

Дружеството уточнява, че с цел превенция и разрешаване на проблема с набезите ръководството на БДЖ предприема съвместни мерки с МВР за уведомяване на жителите в рисковите райони, където се наблюдават подобни явления, за опасностите от подобни необмислени действия.

"Освен това се извършват и оперативни действия от служителите на МВР при получаване на сигнал за подобни случаи с цел установяване на извършителите и предприемане на последващ контрол. Благодарение на тези съвместни действия през последните години броя на посегателствата намалява значително", съобщават от „Български държавни железници“. 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com