Тръба в басейн откъсна част от пръста на дете

Майката възнамерява да съди училището

Тръба в басейн откъсна част от пръста на дете | StandartNews.com

Тръба в училищен басейн откъсна част от пръста на 9-годишно дете. Майката му възнамерява да съди ръководството на учебното заведение, съобщава Нова тв.

Картотекиран състезател по плуване към клуб „Славия”, за крехката си възраст 9-годишната Виктория има над 45 медала. Тренира всеки ден с по-големия си брат. От две години го прави в басейна на 97-о училище „Братя Миладинови” в София - до миналата сряда.

„Телефонът ми звънна и нейният брат, много притеснен, ми каза: „Мамо, бързо ела тук, че част от пръста не Вики е откъсната”, Заварих Вики  изпаднала в шок. Тя пищеше и питаше: „Мамо, аз ще имам ли пръст, ще имам ли пръст”. Тя ми обясни, че треньорът за малко е излязъл. При едно от обръщанията е видяла, че тръбата е била сцепена. И всъщност, докато са чакали, се е гмурнала да покаже на другите къде е сцепена тръбата”, разказа майката на пострадалото дете Ралица Иванова.  

В този момент, твърди родителят, някое от децата в съседните коридори стъпва на тръбата и пръста на Вики се заклещва.

„Тя изпитва болка, дърпа си пръстчето и то се откъсва”, коментира още Иванова.

Треньорът Жорж Станкович твърди, че е отсъствал за момент. Докато в басейна имало и други треньори. Версията му за случилото се е малко по-различна.

„На следващия ден се гмурнах да видя тази тръба - нямаше ѝ нищо. Това е тръба за стъпване и предполагам, че е теглена, защото тя отдолу някъде си е вкарала пръста, под тръбата. Просто отдолу, може би от дърпането, малко се е отворила”, смята Станкович.

Въпреки това Ралица възнамерява да съди училището, на чиято територия се намира басейна.

„Тъй като никой не ме потърси. Реших, че ще подам жалба, поне да направят някаква проверка на басейна и да видят, че той е неизряден и ако днес е дъщеря ми, утре може да е някое друго дете. Да, малкият дявол е, но можеше да се случи нещо по-страшно”, заключи Иванова.

Директорът на учебното заведение Емилия Манолова заяви, че за ръководството изясняването на фактите около инцидента също било важно. Експертна комисия установила, че инцидентът вероятно е вследствие на натиск върху тръбата.

„За нас е изключително важно да осигурим безопасни условия за децата. След инцидента поставихме въпроса дали той се дължи на опасно съоръжение. Веднага направихме експертна комисия, която установи, че връзките на тръбата са коректно поставени, няма режещи части. Вероятната причина за случилото се е дърпане или натискане, за да се отвори луфт, който да е прищипал пръста. Няма режещи предмети, няма разкачени връзки или заварки”, каза Манолова.

Комисия от експерти от Район „Люлин” е потвърдила констатациите.

„Инцидентът е станал и ние трябва да вземем мерки това да не се случва повече. Експертите прецениха, че ако се поставят гумени уплътнения, това би предотвратило следващи инциденти”, обясни Манолова, като допълни, че досега проблем с тръбата не е имало.

Директорът уточни, че след 17 ч. басейнът се отдава на спортни клубове. „Инцидентът се е случил на групова тренировка. Аз не знам кои са децата. Интересувала съм се за детето”, отговори тя на въпрос дали се е свързала с родителите на пострадалото момиче. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай