Четвъртък,

Трагична новина за минималната заплата у нас! Причината

От: Редактор -
2376
Трагична новина за минималната заплата у нас! Причината
A
A
A

Минималната работна заплата в България, колкото и да се покачва през последните месеци и години, все още е най-ниска на територията на Европейския съюз. Това сочат данни на Picodi, визуализирани графично от Visual Capitalist.

У нас МРЗ е в размер на 315 долара, което двойно по-ниско от заплащането в Гърция и с около 30% по-ниско от това в съседна Румъния.

Минималните нива на месечно възнаграждение на теория би следвало да се използват да се установи една „линия” в заплащането, която да позволи на работници от всички сектори – дори най-нископлатените, да могат да покриват разноките си по храна и наем на жилище. Това обаче невинаги е възможно. Най-общо казано – държавите с най-висок стандарт на живот имат най-високи минимални работни заплати.

Най-високо минимално възнаграждение взимат в Люксембург – сума, еквивалентна на 2140 долара. Следват Нидерландия (1895 долара), Ирландия (1753 долара), Великобритания (1705 долара), Германия (1594 долара), Белгия (1509 долара) и Франция (1380 долара). Реално в световен мащаб Люксембург се оказва с най-висока минимална заплата – толкова, че там тези средства са повече от достатъчни за нормален живот, почти без ограничения.

Под България в Европа, включително страни извън Съюза, има само 5  страни – Македония (289 долара), Албания (265 долара), Русия (224 долара) Молдова (180 долара) и Украйна (146 долара).В световен мащаб пък страната ни се нарежда сред държави от Третия свят по този показател, като Боливия, Парагвай, Мексико, Колумбия.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com