Събота,

Трагедия в детска градина в София. Дете почина от менингит

От: Рачо Рачев, сн. архив -
Трагедия в детска градина в София. Дете почина от менингит
A
A
A

Починало е едно от заразените с менингит деца, за които бе съобщено вчера. Информацията е потвърдена от Столичната община, предаде Нова телевизия.

Детето е починало още в петък.

Повърна, вдигна висока температура за много кратко време, своевременно информирахме родителите, те много бързо реагираха и ги насочихме към личен лекар, обясни пред БНТ Гергана Петрова, директор на детска градина "Вълшебство" в софийския квартал "Павлово".

Всички родители в петък бяха уведомени, че евентуално децата имат контакт с някаква бактерия. Към момента нямаме деца с потвърдена симптоматика, но имаме деца, които са носители, поясни тя.

Извършена е пълна дезинфекция на сградата, на общите площи. Всички родители са уведомени, изпълнени са указанията на здравните власти, допълни директорката.

Както "Стандарт" съобщи, изненадващо бе изнесена информация за огнище на менингит в столична детска градина. 16 деца и двама възрастни бяха дали положителни проби.

На 29 ноември здравни инспектори са взели проби от 31 деца и 8 души от персонала, които са били контактни на инфектирано дете. Резултатите показали, че 16 деца и 2 възрастни в детска градина "Вълшебство" в софийския квартал "Павлово" са положителни за наличие на менингокок. Веднага след установяване на положителните случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина.

Пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по здравни въпроси, коментира повече подробности за тежката инфекция с менингит в детската градина, където е починало детето.

Изследване преди 3 години показа, че 72% от децата в детските заведения в София имаха този микроорганизъм, обясни той.

В конкретния случай, по предписания на РЗИ-София бяха взети проби.

От два дни децата вземат антибиотици, вчера беше организирано и пробонабиране на останалите 250 деца, обясни проф. Кантарджиев.

Заразата е възможна при тесен контакт и дълго време в една стая, предава се по въздушно капков път.

От 2011 г. у нас се прилага ваксина за менингит, допълни експертът.

Най-важното е хората да не се плашат, да не се създава излишна паника. Вчера проведох разговор със заинтересованите родители, просто да ги успокоя, допълни проф. Кантарджиев.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички