Топлофикация Перник: Няма за оползотворяваме РДФ гориво

Целта ни е да успокоим перничани, каза директорът на дружеството

Топлофикация Перник: Няма за оползотворяваме РДФ гориво | StandartNews.com

- Здравейте, инж. Спасов! През миналата седмица бе публикувана информация, че сте променили инвестиционното си намерение за оползотворяване на РДФ. Защо го направихте?

- В последно време изключително много се зашумя в града по повод нашето инвестиционно намерение да оползотворяваме отпадъци в производствената си дейност. Желанието ни срещна изключително сериозна съпротива и разбуни духовете в нашия град. Поради този факт взехме решение, че е по-добре да изменим плановете ни и да успокоим перничани. Не сме искали да създаваме повод за подобно обществено недоволство.

Какво включва новото Ви инвестиционно намерение?

- В новото ни намерение сме заложили да внедрим в горивната ни инсталация за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия само едно алтернативно гориво. Избрахме това да е биомасата. За да получим въпросното разрешение ще бъде стартирана изцяло нова процедура съгласно Закона за опазване на околната среда.

- Чисто технологично как ще бъде възможно това?

- За целта сме планирали да инвестираме в изцяло нови машини за смилане на биомаса. Смятаме, че ще са ни нужни поне 2 броя на първо време. Попринцип за захранване на подобен тип съоръжения биомасата трябва да бъде надробена на много ситна фракция. Освен тях ще е необходимо да закупим и инсталираме прилежащи съпътстващи съоръжения. По груби сметки цялостната инвестиция ще ни струва около 2 милиона лева и се надяваме да успеем да я осъществим в рамките на половин година.

- Съвместно ли ще изгаряте въглища и биомаса или поотделно? Как ще се случи това?

- Да, планираме да ги изгаряме съвместно. В тази връзка планираме частично преустройство на парогенератор №4 и на парогенератор №5, което ще е в рамките на няколко стотин хиляди лева.

- Как ще се отрази използването на биомасата на екологията на Топлофикация Перник?

- Биомасата е най-екологичното гориво, което можем да използваме. Тя притежава нулеви емисии и няма вредно въздействие върху околната среда.

- В такъв случай за Вас като Дружество каква е ползата от внедряването и в дейността?

- Предимството и, че намаляваме въздействието си върху околната среда не е малко. Освен това тя е значително по-евтина в сравнение с въглищата и ни помага да намалим  значително себестойността на произведената продукция.

- А какви щяха да са ползите за Вас от РДФ горивото?

- Същите.Но ползите нямаше да са само за нас, а и за всички абонати на топлофикацията. Намаляване на себестойността на продукцията чрез разнообразяване на микса от горива, които използваме, а по –ниската себестойност, означава и по –ниски цени. Така нареченото  РДФ горива се използва практически в цяла Европа. Австрийците по глупави ли са от нас, цяла Виена използва за гориво РДФ. Искам да използвам момента да изразя недоумението си относно това защо  част от българите не искат да разберат колко е важно да се научим да управляваме отпадъците. Не упреквам гражданите, определени групи и медии нарочно събудиха в тях страхове. В цяла Европа депонирането се счита за най-опасно, всички се стремят да намерят начини за оползотворяване и рециклириране на отпадъците. Имам чувството, че ние сме единствената европейска държава, в която част от хората не желаят да го проумеят или всъщност нямат потребност да се поинтересуват и информират за предимствата и важността на управлението на отпадъците.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай