Топъл обяд ще се раздава до края на годината

За целта правителството осигури 39 милиона лева

Топъл обяд ще се раздава до края на годината | StandartNews.com

Програмата „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация“ e финансово обезпечена до края на годината. За целта правителството осигури  39 милиона лева от Оперативната програма Храни и основно материално подпомагане.

Целта е топла храна да продължат да получават 60 000 души от уязвимите групи.

Социалният министър Деница Сачева допълни:

„Конкретно операцията ще достигне до 60 000 лица, като основните групи са хора без доходи или с ниски доходи под линията на бедност, хора под карантина без доходи или с ниски доходи под линията на бедност и лица, които са обект на социално подпомагане, които са с установена нужда от допълнителна подкрепа. При необходимост и когато противоепидемичните мерки изискват това приготвената храна се доставя до потребителите“.

Пари по програмата идват по линия на инициативата на Европейската комисия за преодоляване на последствията от кризата - механизма "REACT-EU". Допълнителният ресурс беше обезпечен през 2020 г., когато бе разрешено Управляващият орган на оперативната програма предварително да договори отпускането на средствата.

Миналата година Министерският съвет отпусна още 14,2 млн. лева за общините по националната програма "Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай