Неделя,

Тома докоснал възкръсналия Христос и повярвал

От: Рачо Рачев -
300
Тома докоснал възкръсналия Христос и повярвал
A
A
A
  • На Томина Неделя да почерпят Тома, Томислав, Томислава

В последния ден от Светлата седмица православните християни честват паметта на един от дванадесетте Христови ученици - Свети апостол Тома.

Ученикът, известен с прозвището Тома Неверни, не повярвал на разказа за появата на Спасителя сред десетте апостоли и поискал категорично доказателство. Апостолите потърсили аргументи, за да обосноват вярата си, а Христос им дал доказателства - в продължение на 40 дни след своето Възкресение той общувал със своите ученици, явявал се многократно и на различни места.

На Томина неделя църквата ни припомня евангелската история за неверието на апостол Тома, който поискал да получи същото свидетелство и заявил, че няма да повярва на вестта за Христовото Възкресение, докато не види с очите си Спасителя и не се докосне до неговите рани.

Когато учениците отново са събрали на осмия ден след Възкресение, Христос се явил изведнъж сред тях и показал на Тома ръцете Си, пронизани от гвоздеите на кръста, и раната под ребрата, нанесена от копието на римския войник и се обърнал към апостола с призива „не бъде невярващ, а вярващ“.

Докосвайки се до възкръсналия Исус, апостол Тома сам възкръснал духовно и се отърсил завинаги от съмненията и заблудите, за да изпълни с непоклатима убеденост божествената мисия на своя Учител.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички