Толстой и Пушкин герои в роман

Авторката не крие обожанието си от руската литература

Толстой и Пушкин герои в роман | StandartNews.com

Има много причини, поради които може и да не сте чели великите творби на руската литература. Те са дълги. Те са тежки - и като философия, и като брой страници, пише в следговора към книгата на Елиф Батуман. Толкова много история, толкова много дачи и самовари. А също и толкова много сняг. Елиф Батуман обаче е посветила живота си на тях - на самите творби и на културата и субкултурата, които те пораждат.

Сборникът й, съчетание от мемоари и признаване на чувствата, е за любовта и руския роман, за индивида в историята, за екзистенциалната съдба на младия литератор. Като следва стъпките на любимите си автори в буквален и в метафоричен смисъл, тя търси отговор на големите въпроси в новия прочит на великите руски писатели от Пушкин до Платонов и в тъжните и смешни житейски истории на хората, на които те продължават да въздействат, включително на самата нея.

В "Изстъпления" тя разследва евентуално убийство, извършено в семейното имение на Толстой; пътуванията й я отвеждат в Станфорд, Швейцария, Самарканд и Санкт Петербург; върви по стъпките на Пушкин в Кавказ, научава защо в древния език на узбеките има сто различни думи за "плач"... Седемте есета в сборника трудно могат да бъдат отнесени към определена категория - изкуството на литературната критика се прелива в личния опит, в академичната работа и във всекидневието. Макар че свързващият елемент е обожанието на руската литература, "Изстъпления" е автобиографично четиво, чиито главни герои са Толстой, Исак Бабел и Пушкин.

Елиф Батуман (р. 1977 г.) е американски писател, преподавател и журналист, но е с турски произход. Родена е в Ню Йорк, израства в Ню Джързи, в момента живее в Сан Франциско. Изучавала е узбекски език в Самарканд, Узбекистан. Завършва Harvard College, а след това защитава докторат по сравнителна литература към Stanford University. Понастоящем е гостуващ писател към Koc University и преподавател по литература в Stanford University. Изстъпления. Приключения с руските книги и хората, които ги четат е първата й книга. Части от нея са публикувани в The New Yorker, Harper's Magazine, London Review of Books. Носител е на литературната награда за писатели на Rona Jaffe Foundation.

Търсят четиристишия на Нострадамус

В "Предсказанията на Нострадамус" американският писател Адам Сабир рискува живота си, за да открие изчезнали четиристишия на Нострадамус. Едно от пророчествата на великия гадател остава неразгадано. Отговорите са в Свещената книга на маите. Съществува ли тя все още? Кой е нейният пазител? Дали сред многото информация за живота в древен Юкатан, за религията, митовете, традициите на маите, разбиранията им за космологията, астрономията, техниките за гадаене, ритуали и фолклор, е съхранена и истината за бъдещето на човечеството? Сабир и могъщите членове на тайното общество Корпус Малефикус са в съдбоносна надпревара за изнамиране на древния ръкопис, запазил тайните на изчезналата цивилизация.

"От другата страна на вятъра"

е нарекла антологичния си сборник със стихове Рада Александрова. Ето програмното й стихотворение: Ако ми кажете,/ че си измислям / този свят,/ какво от туй./ Нали така успявам/ да живея./ Любителите на поезия няма да се разочароват от наръча стихове, писани през годините от Александрова.

"Пчелата"

е една красива история за любовта, която пробужда, извисява и те прави по-добър, изповядва се авторката Оура Лов. И продължава - реших да я напиша, за да извадя мислите си от ума - нещо като психотерапия.

"Свобода"

на Джонатан Франзен разказва историята на едно типично американско семейство от Средния запад. Любовният епос е пресъздаден с размаха на "Война и мир", според критиката. Не случайно наричат Франзен "американския Толстой на XXI век".

"Там, но за това"

е любопитно четиво за един непознат човек, когото ваш приятел води на вечеря в дома ви. И този човек се качва на горния етаж по средата на вечерята и не излиза оттам с дни, седмици и месеци...

"Песните на далечната земя"

е сборник с разкази на гения в научната фантастика Кларк. Писателят винаги се е славил с почти пророческата си визия за бъдещето. В разказите неговото въображение се е развихрило до неимоверни висини и галактики.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай