Токът спря, в Шуменско бедстват

Няма данни за пострадали хора

Токът спря, в Шуменско бедстват | StandartNews.com

Бедствено положение обявиха в шест общини на Шуменска област заради усложнената обстановка от силния вятър и снеговалежа тази нощ. Решението бе взето на заседание на Областния щаб за намаляване риска от бедствия, свикано от областният управител проф. Добромир Добрев, съобщиха от областната администрация.

След анализ на ситуацията в общините и тежката ситуация в северните части на областта бе решено в общините Нови пазар, Никола Козлево, Венец, Каолиново, Каспичан и Хитрино, да бъде обявено бедствено положение за срок от 7 дни, считано от 09:30 ч. днес. Нарушаване на енергоснабдяването има във всичките шест общини, поради аварии в електропреносната мрежа. Екипи на „Енерго Про“ работят по отстраняването им и електрозахранването ще бъде възстановено във възможно най-кратки срокове, каза областният управител.

Директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Георги Гендов съобщи, че няма данни за пострадали хора, но обстановката остава усложнена. По искане на Областно пътно управление Шумен на 18 ноември около 23:15ч . е затворен главен път I-2 посока Шумен към Разград, има изграден контролно-пропускателен пункт (КПП) до пътен възел Белокопитово. От 00:30 ч. поради обилен снеговалеж е затворен пътят Ямбол-Силистра. След кръстовището за село Хитрино обосновката е сложна, КПП е изграден на 7 км край Шумен.

Затворен е и старият път за Варна, КПП е изграден след кръстовището за село Зайчино ореше. По уверение на директора на Областно пътно управление активно се работи по трите главни пътища и в най-скоро време да бъдат отворени за движение, каза Гендов. Изградено е и КПП до село Пристое за недопускане на автомобили на главен път Шумен-Силистра. Има данни за нарушено водоподаване на територията на общините Нови пазар и Каспичан. 

Според директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Иван Иванов екипите са реагирали на над 50 сигнала, като над 27 души са спасени, част от тях се намират в кметствата на населени места. Има четири закъсали противопожарни автомобили, единият вече е освободен от пътя, за останалите се работи, каза Иванов. Автомобилите са край село Тъкач, на пътя Никола Козлево - Хърсово и на Нови пазар – Хърсово. В момента се прави организация за снабдяването им с гориво, уточни комисар Иванов, цитиран от БТА. 

Областният съвет за намаляване риска от бедствия остава в повишена готовност, продължава оперативната връзка между институциите и общините и при промяна на обстановката и при необходимост ще бъдат предприети допълнителни мерки, посочиха от областната управа.

Оранжев код за опасно силен вятър е обявен за Източна България днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай