Тодорова: Прогнозният дефицит в НЗОК е 490 млн. лева

Тодорова: Прогнозният дефицит в НЗОК е 490 млн. лева | StandartNews.com

София. "490 млн. лева е прогнозният дефицит в Националната здравноосигурителна каса. Има резерв от 110 млн. лева, както и преизпълнение на събирането на здравни осигуровки - 55 млн. лева. Така обаче остават недофинансирани около 330 млн. лева", обясни ръководителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова пред Дарик.

Според нея това означава, че Касата има всички основания да поиска актуализация на бюджета на НЗОК. „Това трябва да са външни за НЗОК пари", каза д-р Тодорова. По думите й преизпълнението на приходите - т.е. събраните осигуровки, ще се увеличава.

Според ръководителя на НЗОК при „стегната" работа на парламента има възможност до края на работата му да се актуализира бюджетът.

Все още се чака отговор от Министерския съвет дали има пари за актуализация.

"Във финансирането на НЗОК има проблем и той е в два сектора – „Лекарства" и „Болнична помощ". Ако не се направят сериозни законодателни промени в Закона за здравното осигуряване, за лекарствата и за здравето, следващият управител на касата и следващият Надзорен съвет ще бъде в още по-неприятна ситуация."

По думите й касата е натоварена с много дейности, които не могат да бъдат покрити от бюджета й. Тя припомни, че според Закона за здравното осигуряване НЗОК е длъжна да заплаща всяка дейност, за която здравно осигуреният пациент е заплатил своята осигуровка и незаплащането им означава нарушаване на този закон.

"От друга страна Законът за публичните финанси казва, че касата не може да поема задължения над тези, които са й гласувани. Имахме запитване как двата закона работят заедно към Министерството на финансите. Отговорът е: „Длъжни сте да спазвате и двата закона". По същия начин става и с лекарствата. Касата няма абсолютно никакви права върху определяне на процента на реимбурсиране, както и да си каже думата за Наредба 38 – това заболяване може ли да влезе на този етап, с този ресурс, има ли възможност да се заплати. Медикаментът влиза в позитивния списък и вече касата е длъжна да го заплати. В Националния съвет за цени и реимбурсиране касата пък изобщо няма представител, а там се определя реимбурсният процент, т.е. колко ще плати касата", обясни управителят на НЗОК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай