Тежките валежи продължават, пороят - на югозапад

Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София - около 23°

Тежките валежи продължават, пороят - на югозапад | StandartNews.com

Въздушната маса над България остава неустойчива. Ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има валежи и гръмотевична дейност, в югозападната половина от страната значителни по количество. Има условия за наводнения и градушки. Почти без валежи ще остане по поречието на Дунав. Вятърът в по-голямата част от страната ще е слаб, от изток-североизток, в източните райони ще е умерен, от югоизток. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София - около 23°.

По Черноморието облачността ще е значителна, с валежи главно по южното крайбрежие. Ще духа умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са от 21° до 23°, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

В планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и градушки. На места в масивите от Югозападна България количествата ще са значителни. Ще духа до умерен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 17°, на 2000 метра - около 10°.

До края на седмицата по преминаващ южно от страната средиземноморски циклон ще бъде с развитие на мощна купесто-дъждовна облачност, гръмотевични бури и значителни по количество валежи. Ще има и градушки. По-голяма е вероятността за интензивни явления в петък в Западна и Южна България, в събота - в цялата страна, а в неделя - в Предбалкана и източните райони. Сумарните количества за обстановката в отделни райони ще надхвърлят 50-80 литра на кв. метър, локално, главно в Родопската област - и над 100 литра на кв. метър. Максималните температури в по-голямата част от страната ще остават под 25°. В началото на следващата седмица остава с повишена вероятност за локални интензивни краткотрайни валежи, но вече на по-малко места в страната и по-малко като количество. Ще има и слънчеви часове, главно преди обяд, а температурите ще се повишават.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай