Тежки думи! Андрей Райчев с удар срещу пенсиите

Каза и какво ни чака, ако сме извън Европа

Тежки думи! Андрей Райчев с удар срещу пенсиите | StandartNews.com

"Символични са опитите за правителство с първите два мандата. Донякъде това е предизборно, но не в лош смисъл, показват, че имат силни и компетентни хора. Не очаквам нищо, освен омръзнали на хората дрязги". Този коментар направи социологът Андрей Райчев в предаването "Политически НЕкоректно" по БНР.

"До предсрочни избори през март нищо няма да се промени, до септември - да", посочи той и подчерта, че политиците трябва да прекратят сатанизацията помежду си: "Това развращава и хората".

По думите на социолога България в момента "прехарчва": "Не може пенсиите да са със заеми, те трябва да се изкарат от работещите хора". 

Андрей Райчев коментира още: "България много се различава от Европа по темите за войната и мира, за "зеленото" и за ЛГБТ. ... Това е ценностно разминаване, фундаментално е това различие!. ...

Но България не може да си позволи остра политика по тези теми, защото няма да ни разберат и ще изглеждаме в техните очи като "троянски кон" и ще бъдем низвергнати. България е лоялен съюзник на НАТО, не че обичаме особено НАТО, но българинът съзнава ясно, че без това НАТО няма как. Със сигурност България е една от най-проевропейските страни, но няма как, разминаваме се.

България трябва да е по-ниска от тревата, защото, ако блесне това ценностно различие, ще ни изхвърлят. България без Европа е изключително лошо място. За три месеца ще се мутризира, ще се появят новите олигарси, които са си чисти бандити, ще се появят силови групировки".

Социологът подчерта, че политиците у нас говорят неискрено по тези теми или не говорят, но има само една зона, където свободно може да се говори: "Можеш да кажеш, че Бойко Борисов или Кирил Петков е мошеник. И това няма да направи впечатление на никого. Но не можеш да кажеш, че Володимир Зеленски е мошеник?

Не, край! Получаваме абсурда, при който можем да обиждаме собствените си ръководители, но не можем да обиждаме някой чужд ръководител. Това е истински парадокс. Това е автоцензура, свързана с едно двусмислено положение на България, в което тя е в Европа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай