Терзиев с ключово решение. Думите за "Бранд София"

Какви са амбициите на новия столичен кмет

Терзиев с ключово решение. Думите за "Бранд София" | StandartNews.com

Новоизбраният кмет на София Васил Терзиев участва днес в първата си публична изява в новата роля - той говори пред форума Digital Trends в столицата, където бяха обсъдени тенденции и решения за дигиталната индустрия.

Терзиев подчерта, че сред фокусите в работата му ще е да наложи София като добро място за иновативен бизнес и място, където хората с бизнес идеи да реализират своите мечти.

"За нас ще бъде важно да улесним всички, които гледат към София като дестинация - общината да покаже, че са добре дошли да правят бизнес, да улесни целия административен процес.

Губим бизнес посока от Букурещ, Атина, Белград", каза Терзиев. Според него общината трябва да бъде активна за налагане бранда на София. "Седим по-добре като стартъпи от Гърция, Румъния и Сърбия, но не сме я разказали тази история. Ще наложим бранда на София като добро място за иновативен бизнес, като добро място да реализираш своите мечти. Защото когато имаш тази икономика, може да се работи за подобряване качеството на живот", заяви Терзиев.

Той подчерта, че решения за промени в трафика, достъпа на автомобили в центъра, качеството на въздуха и водата, видеонаблюдението трябва да бъдат базирани на данни.

 

За да се улесни бизнесът, трябва "всяко нещо, което може, да бъде дигитализирано" - като електронни строителни разрешителни и други режими. Същото важи за връзката на гражданите с общината. Терзиев иска приложение за телефони, което събира много от услугите: синя и зелена зона, данъци и такси, известия за ремонти, подаване на сигнали. Както и приложение за туристите в града - "искаме да се наложим като туристическа дестинация", заяви новият кмет.

Той ще се стреми максимално много от данните на общината да бъдат отворени, за да може процесът на въвличане на гражданите във вземане на решения да сработи. "Това е нужно, за да започнат да се случват неща като местни мини референдуми, допитвания до хората кой проект е важен. Да улесним взимането на решения на най-ниско ниво - от централизиран бавен модел до много по-модерен начин на организация, където нещата са сведени до най-малкия екип, който може да вземе решения", обясни Васил Терзиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Toid
преди 6 месеца

Тоя не е наред

Откажи