Телефонът казва болни ли сме от коронавирус/ОБНОВЕНА/

Кабинетът представи мобилно приложение за борба със заразата

Телефонът казва болни ли сме от коронавирус/ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Бързо и лесно телефонът ще ни дава указания имаме ли симптоми на коронавирус и какво да направим. Мобилно приложение с регистър на всички карантинирани, заболели и излекувани от Ковид-19 представиха в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, заместникът му Томислав Дончев и фирмите, които само за 10 дни са разработили софтуера, мобилното приложение и базата данни.  

Всеки, който иска, ще може да си въведе в приложението име, ЕГН, състояние, допълнителни заболявания и симптоми и да получи насока какво трябва да прави.

Приложението е свързано с личните лекари, общините, РЗИ, полицията, гранична полиция, пожарната и доброволците, съобщи Ивайло Филипов „Информационно обслужване”. Веднъж въведена, информацията може да се използва от всички структури, които имат отношение към борбата с коронавируса. Ако човек си попълни коректно данните, ако има симптоми като температура, суха кашлица, задух, болки, както и ако изпише данните за личния си лекар, джипито ще получи веднага имейл с информацията. Даже няма да се налага някой да му се обажда по телефона. Докторът ще има имейл, за да реагира светкавично, обясни шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

След като данните са събрани, те се прехвърлят към аналитичната част на софтруера. Има множество географски карти, които визуално представят ситуацията в другите държави и базата данни да се сравнява непрекъснато. Подобна апликация се ползва в Сингапур, Южна Корея, Италия, Китай. Хората ще виждат собствения си принос и ще имат в реално време информация за  карантинирани, заболели, оздравели, починали, каза още Филипов.

Държавната „Информационно обслужване” и още 5 частни фирми са работели денонощно за създаването на иновационния продукт. При това са го направили напълно безплатно.

На границата е най-голяма полза. Когато човек се връща от чужбина, влезе у нас и си въведе данните, след 14 дни ще получи съобщение, че вече не е в карантина, ако е здрав. Това много ще облекчи граничните власти, коментира Бойко Борисов. Базата данни ще е от изключителна полза за здравното министерство, допълни и министър Кирил Ананиев. Той каза, че в бъдеще приложението може да се разширява и в други сектори.

Трябва ни информация, свързана с разпространението на Ковид-19, за да вземаме обосновани решения за разхлабване на мерките, каза и ген. Венцислав Мутафчийски. Следваме стъпките на най-добрите света, допълни той. Израел ползва подобна система, но по-глобална, допълни Борисов.

В стил генерал Мутафчийски ще кажа: Останете си вкъщи и си цъкайте на телефона, каза още с усмивка Борисов. И допълни, че приложението е добро и за болни, и за здрави. Здравите могат да ползват аналитичната част, да видят къде е България на фона на останалите страни и да получават информация в реално време за усилията на света да се бори със заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай