Тъжно! Стана ясно как българинът оцелява на заплата или пенсия

55% от анкетираните не използват онлайн банкиране, а 44%% използват

Тъжно! Стана ясно как българинът оцелява на заплата или пенсия | StandartNews.com

Проучване показва, че 84% от българите разчитат само на доходи от заплата и/или пенсия, съобщават от организацията "Файненс академи" (Finance Academy).

Допитването е на изследователски център "Тренд" по поръчка на организацията и е за финансовата грамотност и инвестиционните навици в България. В него са участвали 1008 души над 18 години. Проведено е между 1 и 7 декември 2023 г.

Според данните 90% от анкетираните посочват, че не инвестират, а само 7% инвестират при средно 24% за ЕС. 73% не спестяват пари, правят го едва 22 на сто от хората. Проучването показва, че само 7% вярват, че повишаване на данъците ще повиши качеството им на живот.

29% от участвалите в допитването оценяват личния си стандарт на живот като по-скоро нисък, малко над половината го определят за среден – 52%, 4% посочват, че имат по-скоро висок стандарт на живот.

Данните показват още, че 55% от анкетираните не използват онлайн банкиране, а 44%% използват. 16 на сто казват, че биха използвали електронни пари вместо печатни.

39% от участвалите в проучването очакват животът им да остане същия и през новата година, докато 32% са по-скоро оптимисти и очакват повишаване на стандарта си на живот.

"Според резултатите от проучването българите не инвестират, масово не спестяват и не мислят дългосрочно за финансовото си спокойствие и подобряване на живот. Разчитат на живот от заплата до заплата и/или пенсия и не се грижат за повишаването на стандарта си. За да достигнем средноевропейския стандарт на живот, е нужно да предприемем ефективни действия в посока повишаване на финансовата грамотност или ще продължим да бъдем в дъното на Европа по стандарт на живот", коментира Георги Захариев, изпълнителен директор на "Файненс академи".

"В развитите държави вече е известно, че създаването на финансово спокойствие и благополучие не е функция на заплатата, а на добри лични финансови знания, умения, както и изграждане и управление на финансови активи", отбелязва още Захариев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Дедовия
преди 3 месеца

Захариеев, Захариев...От такива пишман-експерти като тебе, шефове на измислени фондации и институтчета, държавата ни се превърна в помийна яма! Въздухари и неможари на добра заплата!

Откажи