Тайната на столетниците

Баба Вангелия цял живот произвежда сама храната си, баба Гина вярва, че и най-лошото се променя с добрина

Тайната на столетниците | StandartNews.com
  • 242 жени и 83-ма мъже у нас са прехвърлили един век
  • Баба Вангелия цял живот произвежда сама храната си, баба Гина вярва, че и най-лошото се променя с добрина

 

Често говорим за чист живот, за био и екологични продукти, за истинско мляко и месо. Често се случва да си препоръчваме един на друг магазини, където месото и млякото са добри. Казваме - там продават истински продукти. Когато говорим обаче за чист и природосъобразен начин на живот, всъщност става въпрос за това как да опазим здравето си и да доживеем достолепна старост. А ако е възможно - да минем стоте години.

Съвсем наскоро в малко селце край Петрич една жена доживя тези сто години. Баба Вангелия Симонска навърши своя век през септемри. Целият й живот преминава на нивата. Сама произвежда храната си, а това, което остава, го продава. Бабите край село Рибник са прочути из целия регион със своята продукция, а и с прилежно подредените си импровизирани сергийки на пътя край селото.

Баба Вангелия посрещна рождения си ден с настроение и гости в своя дом. Жителите на Рибник я изненадаха с торта и като знак на благодарност получиха от нея песен. Да, баба Вангелия изпя любимата си народна песен и пожела здраве на всички. При столетницата дори дойдоха представители на местната общинска власт.

В кой български град живеят най-много столетници?

Отговор откриваме в наскоро обявената от Националния статистически институт статистика. Според данните, у нас има 325 души, достигнали 100-годишна възраст, от тях 242 са жените, 83-ма са мъжете. В градовете живеят 222-ма от дълголетниците, а в селата двойно по-малко - 103-ма. Значително повече - 4958, са хората на достолепната възраст между 95 и 99 години, показват още данните.

В област Благоевград има 13 столетници, от които седем жени и шестима мъже.

В областния град има петима души на и над 100-годишна възраст, а в селата са осем. В област Бургас има осем жени над 100 години, а хората между 95 и 99 години са 242-ма, като отново преобладават жените - 176. На територията на община Варна живеят 10 столетници. Най-възрастният от тях е на 103 години, съобщиха от дирекция "Информационно и административно обслужване" към Община Варна.

В област Велико Търново столетниците са 11, от които седем са жени, а четирима - мъже, съобщиха от Териториалното статистическо бюро. Най-много навършили вековна възраст са в община Горна Оряховица - четирима. Двама живеят в Лясковец и по един в общините Велико Търново, Златарица, Павликени, Свищов и Сухиндол. В три от общините - Елена, Стражица и Полски Тръмбеш, хора, навършили столетие не са регистрирани.

Тайната на дългия живот е движението и добрата храна, смята баба Мария Костова

Единствената столетница от Видинско живее в село Войница. Преди три месеца тя отпразнува своята 100-годишнина в добро здраве и силен дух за живот сред своите роднини и приятели. Баба Мария е израснала в бедно семейство, но независимо от това е имала щастливо детство. Категорична е, че е достигнала до тази възраст, защото "много е работила на двора, движела се е и се е хранела здравословно". Пред БТА тя споделя, че днес повече й се спи, но не пропуска разходка навън и сутрешна закуска с попара. Възрастната жена обича да хапва всичко, което може да отгледа в градината си, но яде също месо и риба. По празник пийва и по чашка червено вино, разредено с лимонада. Баба Мария вярва в Бог, но не и на поповете, заради което не ходи често в църква. Във Видинско към днешна дата живеят 170 души над 90-годишна възраст, съобщиха от кметството.

Силна вяра, четене и доброта към всеки е рецептата на Гина Аролска от Чепеларе

Сто години на 18 ноември навърши Гина Аролска от с. Хвойна, община Чепеларе. Столетната дама е съпруга на починалия свещеник Отец Атанас Аролски, който бе един от примерите за отдаден на вярата и служението на църквата свещеник в Родопите. Презвитера Гина Аролска продължава да чете непрекъснато и в напреднала възраст, може би това държи бистър ума й, смята нейната дъщеря Елена Димитрова. Гина Аролска е водена през целия си живот от силна вяра и мъдрост, от великодушието да прощава, допълва дъщерята. Вратата на 110-годишната къща на свещеника в Хвойна е отворена за всеки. Един от уроците, които е получила Елена от майка си, е: "Когато се отвори вратата, който и да е, веднага да му помогнеш с каквото можеш". Да си отворен и добър към всеки, дори към непознатия, е научила Елена от родителите си. Прехвърлилата век баба Гина е скромна дори в яденето - постно и по малко, обяснява дъщерята. Тя допълва, че майка й винаги я е учила да прощава и на най-лошите хора. "И в черната му душа има едно бяло кътче, което ще докоснеш с твоята доброта", я съветва тя.

Данните показват още, че общо 115 са жителите в община Шумен на сто и повече години, според справка на общинската администрация в областния град, предоставена на БТА. В нея фигурират множество турски имена на жители на и над 110-120 години. "Това вероятно са преселници в Турция, за които техните роднини не са изпратили до общината смъртния им акт, ако са починали", казва Роза Енчева - главен експерт "Връзки с обществеността" на Община Шумен.

Каквото и да си говорим за чистата храна, биопродуктите, чистото и истинско мляко и месо, един друг фактор също би ни помогнал да живеем по-дълго. По-малко нерви в злободневието и по-малко внимание върху дребнотемието, което ни заобикаля. Трябва да търсим важните неща в живота, както пее мечока Балу в култовия анимационен филм за Маугли. А знаем кое е онова нещо, което не изтлява - любовта. Обичайки се един друг, може и да доживеем до сто години, а ако не доживеем, то поне ще сме дали на живота си истински смисъл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай