Тайната на идеалния сън. Експерт каза как да удължим живота си?

Кардиологът д-р Сотир Марчев даде ценни съвети

Тайната на идеалния сън. Експерт каза как да удължим живота си? | StandartNews.com

Лошият сън се е превърнал в хроничен проблем за мнозина хора. Кардиологът д-р Сотир Марчев обясни в интервю за пред бТВ, че хората, които спят по-малко от 6 часа и тези, които спят над 9 часа на денонощие, имат повишена сърдечно-съдова смъртност.

По думите му тези хора по-често страдат от инфаркти и инсулти.

„Сънят под 6 часа ни пречи и ни уврежда, сънят над 9 часа е белег, че имаме някакъв друг проблем, който ни кара да спим. Европейското кардиологично дружество твърди, че за сърдечно болните оптималното е 7 часа сън“, допълни лекарят. Той е категоричен, че има пряка връзка между добрия сън и продължителността на живота.

„Ние спим, за да живеем по-дълго, ако вземем животни, които имат еднакво тегло, биологичните видове, които спят повече – живеят по-дълго. По време на сън харчим по-малко енергия, пада температурата на тялото и така метаболизмът се забавя – така с едно количество храна успяваме да живеем много по-дълго“, уточни експертът.

Д-р Марчев уточни, че по време на сън има невидимо изпотяване, за да падне температурата на тялото и съответно енергийният разход. Затова той препоръчва да се поддържа по-ниска температура в спалнята и да не се спи без дрехи.

Относно сънищата, експертът обясни, че това състояние настъпва, когато организмът е събрал достатъчно енергия от спането. „Ако по принцип спите 7 часа, но ви се случи да спите 9, тези два часа ще са наситени с повече сънища. Помненето на сънищата зависи от това дали се събуждаме по време на тях. Ако видите, че детето ви сънува кошмари – не го будете. Ако го събудите, то ще го запомни. Сънят не е миг, има реално време“, обясни лекарят.

Ето какви съвети даде още кардиологът д-р Сотир Марчев

Експертът препоръча още:

да се спи в затъмнени пространства с плътни завеси,

да се премахнат от спалните помещения всички „паразитни“ светлини – телефони, таблети, компютри,

да се ляга сит, но не и преял,

да се ляга и става по едно и също време;

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай