Таня Андреева: Раждането на живот е велико тайнство

3984 деца са родени през 2013 г. в Майчин дом

Таня Андреева: Раждането на живот е велико тайнство | StandartNews.com

София. "Като акушер-гинеколози вие сте медици и още нещо, защото имате знанията и възможността да бъдете диригенти на великото тайнство – раждането на живота". Това каза министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Тя поздрави акушер-гинеколозите и медицинските специалисти в Деня на родилната помощ (Бабинден).

Здравният министър връчи плакет по случай 110-годишнината от основаването на университетската акушеро-гинекологична болница "Майчин дом".

"Нашата грижа започва от стимула на съкровеното желание у всяка жена – да бъде майка или от помощта на специалиста в първите дни на бременността", продължи д-р Андреева, цитирана от БГНЕС. Тя бе категорична, че в тази помощ може да се постигне много повече. Необходима е работа за преодоляването на критичния спад на раждаемостта, характерен за последните години у нас, изтъкна министърът.

Специалистите по асистирана репродукция също бяха поздравени от министъра за техния професионализъм и отдаденост в работата. България е на едно от челните места в света по успеваемост при асистираната репродукция, стана ясно от Таня Андреева.

"Пожелавам ви също амбиция за овладяване на новостите в нашата динамично развиваща се специалност и повече радостни дни, в които побеждава животът", обясни още министърът. "Само тези, които са се докосвали до дълбокия моментен на раждането, могат да усетят магията на живота", добави тя.

"Към момента в "Майчин дом" разполага с 400 легла, а в болницата работят 600 души", каза директорът проф. д-р Виктор Златков. През 2013 г. в болницата са постъпили над 15 хиляди пациенти, родени са 3984 деца, от които 132 двойки близнаци, обясни той.

Акушер-гинеколозите в България имат и важна мисия, защото най-голямата криза в България е не икономическата, а демографската, каза председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай